Kako sprečiti rak: Deset pravila koja vam mogu spasiti život

Na žalost, okruženi smo vestima o sve većem broju obolelih od opake bolesti. Ipak, ima i boljih vesti... Da biste sprečili rak u nekim slučajevima je dovoljno napraviti i male promene u životu koje  mogu da veoma dobro utiču na vaše zdravlje i deluju kao afikasna preventiva. Stručnjaci smatraju da se gotovo trećina uobičajenih vrsta raka može izbeći usvajanjem zdravijih životnih navika i otkrivaju 10 jednostavnih stvari koje možete učiniti kako bi smanjili rizik od 13 vrsta raka.

Foto: Unsplash / Pixabay.com


1. Pazite na težinu

Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od raka, uključujući 10 vrsta raka (crijeva, dojke, jetre, uznapredovalih tumora prostate…) Istraživanja pokazuju da bi se šestinu raka moglo spriječiti da ljudi pripaze na tjelesnu težinu. Zdrava težina je, uz prestanak pušenja, najvažnija stvar koju osoba može napraviti za sebe kako bi smanjila potencijalni rizik. Također to djeluje i na smanjenje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da previše masnoća potiče tijelo da proizvodi hormon rasta, koji je povezan s bolešću. Muškarci i žene koji su zdrave težine imaju indeks tjelesne mase između 18.5 i 24.9.

2. Aktivno trčite

Fizička aktivnost je jako dobra za srce i pluća ali također može smanjiti rizik od raka. Istraživanje pokazuje da vježbanje ima izravnu ulogu u prevenciji nekih vrsta raka kao što su onaj crijeva, dojke i maternice. Oko jedan od devet rakova crijeva i dojke može se, kažu stručnjaci, spriječiti da su ljudi više fizički aktivni. Tjelovježba ne samo da nam pomaže izgledati bolje, ona  nas spriječava da postanemo gojazni, što također povećava rizik od bolesti.

3. Jedite voće i povrće

Pazite na prehranu te konzumirajte puno voća i povrća, žitarice od cjelovitog zrna, mahunarke. Oni sadrže fitokemikalije koje mogu pomoći u zaštiti stanica u tijelu od oštećenja koja mogu dovesti do raka.

4. Oprezno s alkoholom

Konzumacija alkohola povezana je s rakom usta, grla, jetre, crijeva i dojke. Vodeći stručnjaci savjetuju izbjegavanje konzumiranja alkohola koliko god je to moguće. Stručnjaci savjetuju da muškarci ne bi trebali piti više od dva pića dnevno, a žene više od jednog. Znanstvenici još uvijek istražuju kako alkohol može dovesti do raka, a jedna od teorija kaže da alkohol izravno oštećuje DNK, čime se povećava rizik od bolesti. Istraživanje također pokazuje da je alkohol štetniji u kombinaciji s pušenjem.

5. Što manje gaziranih pića i junk fooda


Konzumiranje hrane visoke kalorijske vrijednosti povećava rizik za dobivanje raka. Visoke kalorijske namirnice poput čokolade, čipsa , keksa, brze hrane, gaziranih pića treba konzumirati s oprezom. Čak i prirodni voćni sok sadrži puno šećera tako da je najbolje ne piti više od jedne čaše dnevno.
6. Izbjegavajte sol

Sol poboljšava okus jela, ali također povećava rizik od visokog krvnog tlaka i raka želuca. Tijelu je potrebna samo manja količina soli te preporučeni maksimalni dnevni unos soli je 6 grama, ali zapravo treba nam puno manje od toga.

7. Bez kobasica i slanine

Ne samo da mesne prerađevine sadrže puno soli, već one povećaju rizik od raka debelog crijeva. Jedan od mogućih razloga za to je krvni pigment koji mesu daje crvenu boju. Hem, dio krvnog hemoglobina koji veže kisik koji se prenosi tijelom, nađen je u puno većim količinama u crvenom mesu nego u bijelom. Također studije također pokazuju da ljudi koji jedu puno crvenog mesa imaju tendenciju jesti manje biljne hrane. Meso možete zamijeniti grahom, slanutkom ili lećom.
8. Što manje dodataka prehrani

Većina ljudi pije vitamine i minerale u tabletama s najboljom namjerom, ali velike doze dodataka prehrani zapravo mogu naštetiti zdravlju. Većina istraživanja o dodacima je učinjena na određenim skupinama ljudi, tako da je nemoguće točno predvidjeti univerzalne prednosti ili rizike. Dok su neki dodaci smanjili rizik od raka, drugi su pak utjecali na podizanje. Stručnjaci savjetuju da je za većinu ljudi jedenje zdrave i uravnotežene prehrane najbolji način za smanjenje rizika od raka nego uzimanje dodataka. Naravno to se ne odnosi na određene skupine poput  trudnica, dojilja, dojenčadi i nemoćnih starijih osoba.

9. Važnost dojenja

Dojenje smanjuje rizik od smrti zbog raka dojke za četvrtinu, za šta stručnjaci vjeruju da je za to zaslužno smanjenje nivoa hormona estrogena za koji se zna da aktivira pojavu raka. Majkama se savjetuje da doje svoje dijete najmanje šest mjeseci. Osim što majčino mlijeko djetetu daje najbojji početak jer sadrži sve hranjive tvari potrebne za zdrav i pravilan rast i razvoj, ono je također dugoročno jako važno za zdravlje majke.

10. Prestanite pušiti


Prestanak pušenja je najvažnija stvar koja osoba može učiniti kako bi smanjila rizik od raka, izjavila je Svjetska fondacija za istraživanje raka. Pušenje je jedan od najvećih uzroka smrti. Jedan od dva pušača će umrijeti od bolesti vezanih uz pušenje.

Izvor: telegram.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар