Poljubac Venere i Jupitera na nebu!

Pogled na veneru iz svemira, snimak agencije NASA / Wikpedia

Romatika, pa još u svemiru?! Pred nama je još jedan zanimljiv "nebeski" fenomen, i to u noći izmedju ovog i sledećeg meseca, odnosno na prelazu iz 30. juna u 1. jul.  Jupiter i Venera će se toliko približiti, da će posmatračima sa Zemlje delovati - kao da se ljube. 

 Deluje romantično, ali da pogledamo i činjenice. Jupir i Venera će se, naime, medjusobno približiti za manje od trećine stepena, a to je stvarno jako blizu. Pritom će blizina Meseca planetama ovaj događaj učiiniti dodatno spektakularnim. Pun Mesec će se, naime, naći za pola stepena preko puta njih.

Podsetićemo da su se dve planete su se već "ljubile" 2012. godine, a posmatranjeovog nesvakidašnjeg svemisrkog randevua kroz teleskop biće fenomenalno. Jupiterov disk će pokazivati linije, meseci će biti vidiljivi, a Venera će sijati u obliku faze opadanja polumeseca. Ove dve planete su, pritom, udaljene za više miliona kilometara, dok kada posmatramo sa Zemlje, izgleda kako da su se sudarile.

li, tek sledeće godine nas čeka pravi šou. U avgustu, tačnije 27, ove dve planete će se naći na četiri lučna minuta razdaljine. Ako vreme posluži, ovaj prizor će se odlično videti.

Morami na kraju reći i to da nas već naredne godine čeka još veca atrakcija, kada će, 27. avgusta, Jupiter i Venera će biti još bliže, a ako vreme posluži, naredno "ljubljenje" će se savršeno videtii biti zaista nezaboravno!
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар