PROGNOZA ZA LETO 2015: Nikad toplije!

Kakvo nas leto očekuje? U svakom slučaju toplije nego inače, predviđa Evropski centar za srednjorodčne vremenske prognoze (ECMWF) iz Ridinga u Velikoj Britaniji. Očekuje se da će avgust biti najtopliji i da će najviše odudarati od prošlovekovnog proseka.


Meteorolozi kažu da očekuju manje padavina. Biće pljuskova tu i tamo, ali generalno je manja mogućnost da nam se ponove kiše koje smo imali prošle godine.

Trend koji nam donosi vrelo leto sa izrazito malo padavina ne prestaje, što su potvrdili najnoviji rezultati Američke državne uprave za okeane i atmosferu (NOAA). Oni pokazuju da su u prvom kvartalu ove godine zabeležene rekordne temperature, za 0,80 stepeni više od proseka za 20. vek.

- Prethodni mesec je 39. uzastopni april koji je topliji od prosečnog. Temperatura kopnenih površina na Zemlji u aprilu bila je za 1,11 stepeni Celzijusovih viša od proseka za 20. vek, a na severnoj polulopti april je s temperaturnim odstupanjem od 0,87 stepeni Celzijusa u plusu bio peti najtopliji april u istoriji. Na južnoj polulopti je s temperaturnim odstupanjem od 0,42 stepena Celzijusova u plusu ovogodišnji april takođe rangiran kao četvrti najtopliji april - piše u izveštaju.

Hidrometeorolog Nedeljko Todorović kaže da će leto pred nama definitivno biti toplije od prošlog.

- U pitanju je multidekadna atlantska oscilacija, koja podrazumeva smenu svežih i ekstremno toplih leta na svakih 35 godina. To nije katastrofalna pojava, niti znači da neće biti padavina uopšte. Njih će svakako biti manje nego prethodnog leta, ali će kiše biti lokalne, kratkotrajne, s jakim vetrom i grmljavinom - rekao je on i naglasio da nas očekuje oko 15 dana s temperaturama višim od 35 stepeni.

Docent u Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević kaže da su ovim vremenskim prilikama doprineli aktuelan fenomen El Ninjo i trend globalnog zagrevanja.
- Posledice će biti strašne. Doći će do smanjenja poljoprivrednih prinosa u regionu, do topljenja ledenog pokrivača, ekstremnijih oblika klime, sa smenom obilnijih kiša i sušnog perioda - rekao je on i naglasio da nas u narednih 100 godina očekuju povećanje temperature do četiri stepena, učestalije poplave i suša, kao i smanjenje padavina u drugoj polovini 21. veka za čak 50 odsto.

Izvor: Kurir
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар