Svemir u kome živimo je hologram?!

Stručni časopis Physical Review Letters objavio je zanimljiv tekst o tome da se hologramski princip može primeniti i na naš svemir. Šta to, zapravo znači?


Photo by bluebay. FreeDigitalPhotos.net
Hologrami su dvodimenzionalne slike koje ljudskom oku deluju kao trodimenzionalni predmeti. Neki naučnici veruju da se svemir ponaša na sličan način i da postoji u nekoj vrsti sveobuhvatnog holograma.
„Matematički opis svemira zapravo zahteva jednu dimenziju manje, u odnosu na ono što opaža naše oko“,objašnjavaju stručnjaci u Nature World News.

Taj hologramski princip znači da ono što nam možda deluje kao trodimenzionalni prostor može biti „samo slika dvodimenzionalnog procesa na ogromnom kosmičkom horizontu“.

Naučnici su ranije posmatrali ovaj princip primenjujući proračune na „Anti de Sitter prostor“. Taj termin koristi se da opiše zakrivljeni prostor, oblika sličnog sedlu.

On se matematički ponaša prema principima specijalne teorije relativiteta, koju je osmislio Albert Ajnštajn da opiše odnose između prostora i vremena, a pokazala se naročito korisnom u proučavanju sićušnih čestica koje se kreću ogromnim brzinama na kosmičkim razdaljinama.

Koncept Anti de Sitter svemira podrazumeva da je prostor-vreme hiperbolično u prirodnom stanju, ukoliko se izuzmu materija i energija.

Tim Tehnološkog univerziteta u Beču posmatrao je hologramski princip, ne u uobičajenom Anti de Sitter prostornom okviru, nego ga je primenio na pljosnat prostor-vreme.

“Naš svemir je zapravo vrlo ravan, a na astronomskim razdaljinama ima pozitivno zakrivljenje”, rekao je član tima Danijel Grumiler u saopštenju.

“Naši proračuni su potvrdili pretpostavku da se hologramski princip takođe može primeniti i na ravan prostor. Ovo je potvrda da se princip može primeniti i na naš svemir”.


/ B92
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар