Najukletije mesto na svetu

Ostrvo Povelja (Poveglia) u blizini Venecije važi za jedno od mesta na Zemlji sa najbizarnijom prošlošću i "najukletijih" mesta na svetu. Sada je stavljeno je na prodaju od strane italijanskih vlasti... 

Novi vlasnik dobiće ga na korišćenje na 99 godina, a prodaje se u pokušaju da se smanji lokalni dug. Prodaja će biti u vidu aukcije, i još uvek nije objavljena početna cena.

Ostrvo Povelja prostire se na 17 jutara zemlje, i svojevremeno su ga nastanjivali oboleli od kuge. Nakon što su se tamo iskrcali putnici dva broda, svi oboleli od kuge, čitav vek je bilo "stovarište" za teško obolele ljude. Lokalna štampa piše da je toliko ljudi preminulih od bolesti tamo spaljeno, da se u zemlji može pronaći više od 50 odsto ljudskog pepela.

Godinama kasnije, tačnije 1922, tamo je otvorena bolnica za duševno zdravlje.  Lokalci su tada pričali da doktor koji je vodio bolnicu vrši eksperimente i lobotomije na pacijentima, od kojih neki prethodno nisu ni uspavani. Taj doktor je postao opsednut duhovima starih pacijenata, i na kraju se ubio skočivši sa tornja bolnice.

Britanski "Telegraf" piše da se lokalne vlasti nadaju da će novi vlasnik udahnuti novi život ostrvu, i tamo možda izgraditi luksuzni hotel kako bi ga pretvorio u turističku atrakciju. 


Autor: mondo.rs

Foto: YouTube
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар