U vreme prehlada, dobro je znati... Kuvanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano hipokris. Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.
Vino sadrži velik udeo antioksidansa koji neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala koji uzrokuju mnoge bolesti.
Osim vitamina C i tanina, izvanredan antioksidans u vinu je kvercetin koji je pokazao široko antikancerogeno delovanje, zato lekari preporučuju da je za jačanje imuniteta idealna čaša vina dnevno.
Kuvano vino su još naše bake koristile kao lek za prehladu, naročito vino kuvano sa nekoliko zrna bibera. Naravno, kao i kod svakog leka, treba dobro paziti na doziranje. Posebno je korisno i kod visoke temperature.
Skuvajte času crvenog vina s limunovom korom, dva oraščića, malo cimeta i šećera.
(Danas)
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Пријавите се на:
Објављивање коментара
(
Atom
)
0 коментара:
Постави коментар