Sedenje zaista povećava guzu

Provođenje vremena uglavnom u sedećem položaju i izostanak fizičke aktivnosti, zaista povećava zadnjicu, otkrili su naučnici.

Nova istraživanja pokazuju da pritisak na delovima tela koje koristimo za sedenje i ležanje utiče na 50 posto više masnog tkiva na tim istim delovima. Takvi rezultati mogu objasniti zašto vas sedenje u kombinaciji sa izostankom fizičke aktivnosti može učiniti debelima ali ni ljudi koji redovno vežbaju i zdravo se hrane neće biti pošteđeni ovog efekta ako previše vremena provode na stolici.

Naime masne ćelije nastaju u mnogo većim količinama ako su izložene "mehaničkom teretu", slično težini kojom opterećujemo telo dok sedimo ili ležimo, prenosi britanski Telegraph.

Proučavajući slike magnetne rezonance mišićnog tkiva pacijenata prikovanih uz krevet zbog povrede kičme, naučnici su otkrili da s vremenom masne ćelije napadaju velike mišiće u telu. To je pokrenulo pitanja o tome kako teret, količina sile kojom pritiškamo neki deo tela, može uticati na masne ćelije i njihovo brže širenje.

Kroz nekoliko eksperimenata i kliničkih istraživanja, tim naučnika koji je predvodio profesor Amit Gefen sa Univerziteta u Tel Avivu došao je do zaključka: "Ćelije na razne načine mogu "osetiti" mehanički pritisak. Čini se da duža razdoblja statičnog opterećenja, a pod uticajem težine tela kao na primer kod sedenja ili ležanja, imaju uticaj na povećanu proizvodnju lipida."

Ovi rezultati pokazuju da u obzir moramo uzeti i mehaničke uslove koje stvaramo telu, kao i kalorije koje konzumiramo i sagorevamo. Čak će i neko ko se zdravo hrani i redovno vežba imati negativne posledice ako je duže vreme neaktivan, rekao je profesor Gefen.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар