Prenatalna medicina: Bebe "komuniciraju" dok su još u stomaku

Bebe pokušavaju da okolini skrenu pažnju na sebe još dok su u materici, a posle rođenja njihovi oblici komunikacije stalno napreduju dok ne postanu pravi mali brbljivci.

Nagli bebin okret u majčinom stomaku, udarac nogicom kada joj zasmeta jaka buka ili ubrzano lupanje majušnog srca kada prepozna mamin glas... Sve su to prvi znaci da beba pokušava da komunicira sa spoljnim svetom i dobro su poznati svakoj trudnici. Ali beba tek posle rođenja počinje da vokalizuje svoje želje, strahove, osećanja, pišu "Novosti".

Već posle nekoliko sati, njen plač se pretvara u poziv kojim poručuje da je gladna, da se plaši, da su joj potrebni nežan dodir i tepanje. Ona već tada nepogrešivo prepoznaje majčin glas.

Četiri nedelje nakon rođenja, tokom kojih se prilagođava novoj životnoj sredini, novorođenče počinje da glasno izražava svoja osećanja. Ono brzo shvata da okolina reaguje na njegove pozive i plače kada je ljuto ili gladno, kada se uplaši ili ga boli stomačić, a guče i smeje se kada je srećno i zadovoljno.

Od sedmog meseca života do prvog rođendana beba postepeno počinje da koristi različite zvuke i mimiku i reaguje na izgovor svoga imena. Osmehom i različitim gukanjem ona odgovara na osmeh ili nežan dodir. Kada je zadovoljna, ispušta zvuke različitog tonaliteta, kao da želi da „razgovara“. U ovom periodu većina beba savlada izgovor dve najvažnije reči "mama" i "tata" i razume kada je zovete po imenu ili kažete da je vreme za ručak.

Kada napuni godinu dana. Između 13. do 15. meseca novorođenče proširuje svoj fond reči. Ono je u stanju da na svoj način izgovori i razume značenje desetak reči koje prati odgovarajućom mimikom i gestikulacijom.

U drugoj godini života većina dece progovara, ali na svoj način. U tom uzrastu dete počinje da uči upotrebu prideva i glagole i zna da koristi cele rečenice. Ukoliko tada primetite da vaš dvogodišnjak koristi i odgovarajući govor tela, to je znak da je savladao osnovna pravila komunikacije i da će uskoro progovoriti.

Kada napuni tri godine, dete uči da izgovara i shvata značenje više od jedne reči na dan i sve bolje savladava strukturu rečenice. Trogodišnjaci su pravi mali brbljivci. Oni uspešno koriste više od 900 reči.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар