Ima li vaš ljubimac šesto čulo?

Mnogi smatraju da njihovi voljeni ljubimci imaju “šesto čulo”. Oni su svesni duhova, komuniciraju sa mrtvima pa čak imaju sposobnost i da predvide budućnost.

Ovca sa Novog Zelanda, Soni Vuk, smatra se vidovitom, nakon što je predvidela niz rezultata ragbi utakmica sa Svetskog kupa. Ispred nje su stavljali dve porcije sa hranom, a svaka je bila obeležena zastavama timova koji su igrali; ona je svaki put jela iz porcije sa zastavom pobedničkog tima.

Slična stvar desila se i u nemačkom zološkom vrtu. Hobotnica Pol, postala je zvezda Svetskog kupa 2010, nakon što je predvidela rezultate 8 mečeva, tako što je stavljala pipak u kutiju sa nacionalnim zastavama.

Međutim, da li je moguće da životinje imaju takve moći?

Nedavna studija istraživača sa Florida univerziteta, objašnjava da iako psi imaju sposobnost “da čitaju naše misli” to nije stvar nikakve mistične moći već rezultat vremena koje provode sa ljudima.

Koristeći niz kratkih testova, istraživači su otkrili da kućni ljubimci bolje tumače ljudski govor tela, verbalne komande i okvire uma od pasa lutalica.

Oskar, mačka sa Roud Ajlenda je imala sposobnost da predvidi narednu smrt u komšiluku; to je činila tako što se osobi trljala uz nogu pred njene poslednje trenutke.

“Oskar je verovatno osećao biohemijske promene kod ljudi na samrti, nije tu reč o šestom čulu,” kaže Daniel Mils, specijalista veterinarske bihejvioralne medicine.

Miris promene, bilo zdravstvene ili emotivne, je ono što su naši ljubimci sposobni da osete. Na primer, dijabetičarima mogu mnogo da pomognu psi asistenti jer su u stanju da osete promenu nivoa šećera u krvi čim im onjuše dah.

Sposobnost životinja da osete biohemijsku promenu je dokazana, ali kako objasniti da one osete vlasnike kada stižu kući?

Smatra se da mačke i psi čuju motor automobila pre vas i tako znaju da vlasnik stiže; ili postoji neka specifična rutina koju oni prepoznaju.

Mada, ne slažu se svi sa tim. Biologičar i autor Rupert Šeldrejk, istraživao je ove neobjašnjive sposobnosti životinja i objavio niz studija na tu temu.

Ljubimci su snimani dok su njihovi vlasnici odlazili od kuće i vraćali se drugim automobilom u različitim periodima tokom dana. Uprkos tome, ljubimci su izlazili na prozor i čekali vlasnike da se vrate.



Da li su ove životinje zaista vidovite?
Sigurno je da mnogo životinja poseduje neke sposobnosti koje su nedokučive ljudima. Jedan od primera je i kada ptice kriju glavu ispod krila neposredno pred zemljotres.
Džoana Hal, psiholog za ljubimce, misli da životinje jesu na neki način vidovite. Ona tvrdi da razume i razgovara sa životinjama i da pomaže vlasnicima, da se preko nje, povežu sa svojim “drugarima”.
(B92)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар