Pronađeni najstariji hrišćanski spisi?

U pećini u Jordanu pronađeni su možda najstariji zapisi o hrišćanstvu.

Sedamdeset "knjiga" starih skoro dve hiljade godina, od kojih svaka ima između pet i petnaest listova povezanih olovnim prstenovima, otkriveno je u udaljenoj dolini na severu Jordana u periodu od 2005. do 2007. godine i nalaze se u posedu jednog od beduina koji ih je pronašao i odneo u Izrael.

Ovi spisi, piše BBC (Bi-Bi-Si), mogli bi do detalja da objasne kako je Hrist razapet i kako je uskrsao, odnosno kako je hrišćanstvo rođeno.

Jordanski beduini su u periodu od 2005-2007. godine u nišama pećine koju su otkrile poplave, pronašli spise koji bi mogli da predstavljaju retke relikvije ranog hrišćanstva.

Jordanska vlada navodi da je jedan od njih "knjige prošvercovao u Izrael, ali da će iskoristiti sve napore da se relikvije vrate", pogotovo što "vlasnik" spisa tvrdi da su oni porodično nasleđe.

Direktor jordanske službe za antikvitete Zijad al Sad rekao je da su knjige možda delo sledbenika Isusa Hrista, koji su ih uradili nekoliko decenija nakon njegovog raspeća.

Spisi sadrže tekst na drevnom hebrejskom jeziku i tekstovi su uglavnom u šiframa. Jedan od retkih ljudi koji je video kolekciju j eprofesor drevne verske arheologije Dejvid Elkington. On se nalazi na čelu britanskog arheološkog tima koji pokušava da spise prebaci u muzej u Jordanu.

Pojedini stručnjaci smatraju da je otkriće ovih spisa možda čak "važnije za hrišćanstvo" od "Kumranskih spisa"
(Srna)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. * Bezbračni ugadjaju Bogu * Ispravno jeste da su žena i muž zajedno iz koristoljublja,ako su na prvom mestu zajedno zbog obostrane ljubavi * U braku,muž treba da ugadja ženi,a žena mužu * Mali osećaj krivice u vezi bilo čega,dobro je imati,a sve preko toga jeste od djavola * Muž i žena koji nemaju decu,imaju više dece od onih koji imaju dece,i takvoj ženi muž jeste Gospod * Svaka brzina usporava u trajanju jedne pesme o ljubavi * Tada su misli bistro čiste i najjasnije * Mnoge bajke jesu istinite,i zemlja Nedodjija jeste stvarna * Novaca nemam,ono što imam dajem : u ime Gospoda Isusa Hrista budi zdrav(a) * Biti zajedno iz ljubavi u ljubavi * Delovanje da,pred oltarom Gospodnjim,i u instituciju postavljenom od Boga,ulaze,samo muž i žena što jesu u obostranoj ljubavi,jer svaki brak koji nije sklopljen ispred oltara Gospodnjeg iz ljubavi,osudjen je na propast,ne osudom Božijom,već samima sobom * Vrati se svojoj ljubavi * Ako je neko ranjen,onda ste ranjeni vas dvoje,jer niste imali poverenja izmedju sebe,i niste verovali jedno drugom,bili ste mladi * Niste znali i niste verovali da vas je spojila ljubav * Ta osoba o kojoj skoro bez prestanka misliš,još uvek te voli * Nekada je od srca do glave dugačak put * Ti si ljubav * Djavo hoće,izmedju ostalog,da sumnjaš da tako nešto nije moguće,a Gospod i Bog jeste onaj koji te ohrabruje i govori : “ ne sumjaj,nego veruj ” * Bićete ponovo zajedno * Voli vas Bog,Gospodnje nebo i presto trona Božijeg * Slava Gospodu *

    ОдговориИзбриши