Apophis će udariti u Zemlju 13. aprila 2036?

Asteroid Apophis ponovno se vratio u medijsku pozornost, nakon što je izašla ruska studija o tome da bi taj poznati asteroid mogao udariti u Zemlju 2036. godine.

Štaviše u navedenoj ruskoj studiji, kojoj je autor profesor Leonid Sokolov, sa državnog Univerziteta St. Petersburg, navodi se čak i datum mogućeg udara u Zemlju. Taj datum je 13. april 2036. godine.

Sokolov je istakao da dok su šanse za bliski susret Apophisa i Zemlje vrlo male, vrlo je važno napraviti plan svih mogućih scenarija. Dodao je kako je vrlo verojatno da bi se asteroid mogao raspasti na manje delove u svemiru, koji bi onda mogli udariti u Zemlju. Apophis je inače asteroid veličine dva fudbalska igrališta.

Apophis je prvi put privukao pažnju javnosti 2009. godine, kad su naucnici utvrdili da postoji verojatnoca veća od dva posto od njegovog sudara sa Zemljom.

NASA-ini naucnici oprezni su oko Sokolovljevih tvrdnji, ali smatraju kako razloga za alarm nema. 'Tehnički, ti su podaci tačni i postoji šansa 2036. godine udari u Zemlju', rekao je Donald Yeomans, šef NASA-ine kancelarije Near-Earth Object Program. Dodao je kako ne treba previše paničariti jer su šanse za taj scenari0 1:250.000.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара: