Igra sa gravitacijom kod Kuršumlije (VIDEO)

U selu Ivanje, u blizni Kuršumlije, otkriveno je postojanje gravitacione anomalije gde otkočena kola na padini kreću uzbrdo umesto nizbrdo, javio je B92.

Kako priroda može da zbuni i iznenadi ljude pokazuje primjer iz sela Ivanje na Radan planini.
U ovom selu, nedaleko od Đavolje varoši, na deonici puta od oko stotinu metara meštani su otkrili postojanje gravitacione anomalije, pa tako kada se ugasi automobil i otkoči, on se umesto nizbrdo kreće uzbrdo.



Zbunjeni meštani ne znaju o čemu se radi, pa ovaj fenomen povezuju sa Đavoljom varoši.
Turističko preduzeće "Planinka" iz Kuršumlije i opština Bojnik će angažovati naučnike koji će ispitati ovaj fenomen.
Međutim, rezultati ispitivanja će možda neke razočarati, a neke umiriti jer je vrlo verovatno da će naučnici utvrditi da je zapravo sve u redu. Naime, primer "gravitacione anomalije" u blizini Kuršumlije nije usamljen, slični fenomeni postoje širom sveta i poznati su kao "magnetska brda" ili "gravitacijska brda".
Ali ni magnetno polje, ni gravitacija nisu razlog zbog koga otkočeni automobili naizgled idu uzbrdo. Kako objašnjavaju naučnici, radi se zapravo o optičkoj iluziji gde okolina stvara utisak da je blaga nizbrdica zapravo uzbrdica.
Opširnije o ovom fenomenu možete čitati na Vikipediji, gde se nalazi i lista primera u svetu sličnih onom u selu Ivanje.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар