Dugoročna prognoza vremena za mart i april 2023. godine, iz dana u dan

Mesec mart doneće smenu oblaka i sunca, prognoza je Republičkog meteorološkog saveza Srbije. Pogledajte i sezonsku prognozu za april i maj 2023. godine.

Kapa65 / Pixabay

Mart počinje kišom, uz temperaturu između nule i 10 stepeni. Toplije period potrajaće do 12. marta, kada se očekuje da najviša temperatura dostigne 17. podeljak. Sledi naglo zahlađenje od desetak stepeni. 

U sledeće dve sedmice najviša dnevna temperatura će se ustaliti oko 10. podeljka Celzijusove skale. 

Oblačni i sunčani periodi smenjivaće se sve do 20. marta, kada stiže proleće, a od 27. marta sledi i otopljenje - do 18 stepeni.

Meteorolog amater Marko Čubrilo na svojoj Facebook stranici otkrio je kad možemo očekivati snežne padavine u prvih deset dana marta.

„Danas na jugu, jugozapadu i zapadu oblačno uz padavine, sneg uglavnom preko 800mnv. U toku noći i sutra padavine će zahvatiti i ostali deo regiona ali će biti u slabljenju i tamo će se snežna granica kretati oko 800mnv. Vetar istočni i jugoistočni, a na zapadu regiona severoistočni, duž većeg dela obale jaka bura. Od petka do narednog utorka uglavnom suvo, samo ponegde uz slabe padavine, najverovatnije oko 05.03. Vetar uglavnom slab, samo oko 05.03. na kratko umeren, severozapadni. Dnevni maksimum of +4 do +11 stepeni Celzijusa, oko 07.03, i do +17 stepeni Celzijusa Od 07.03. do 10.03. moguće jače, prolazno, pogoršanje i osetnije zahlađenje uz obilne padavine i jak severozapadni vetra, a snega bi na kratko osim na planinama moglo biti i u nizijama. Posle 10.03. ponovo toplije“, navodi Čubrilo.

Meteorolog Nedeljko Todorović nedavno je najavio da ćemo u narednim danima imati blagi porast temperature do deset stepeni, što su prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine. „Ne bi trebalo da naglo otopli i bude preko 20 stepeni. Biće i kiše, a snega slabog samo u planinskim predelima. Kratkotrajna zahlađenja moguća su između 8. i 10. marta, i eventualno oko 15. marta. Maksimalno će biti oko pet ili šest stepeni u periodu od dan ili dva“, kazao je meteorolog.

Prema Accuweather kalendaru, već u drugoj polovini marta već možemo da računamo na oko 15 stepeni, a najtopliji deo marta u Beogradu biće pred sam kraj meseca kad se očekuju temperature iznad 18 stepeni, dok bi poslednjeg dana meseca mogle da dostignu i 20 stepeni.

Evo i prognoze servisa AccuWeather za mart i arpil 2023. godine.

PROGNOZA ZA MART 2023, iz dana u dan

Printscreen www.accuweather.com

PROGNOZA ZA APRIL 2023, iz dana u dan

Printscreen www.accuweather.com


Sezonska prognoza RHMZ

MART:  Topliji i malo vlažniji, uz pojavu slabih jutarnjih mrazeva. Tokom prve dekade marta ponegde je moguća i kratkotrajna pojava umerenih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 7 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 48 mm.



APRIL: Topliji i prosečno vlažan. Tokom prve dekade aprila moguća je pojava slabih, ponegde i umerenih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće malo iznad granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 47 mm.


MAJ: Prosečno topao i vlažniji. Majske kiše.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom maja biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u većem delu Srbije za 5 mm do 10 mm, a u Istočnoj Srbiji za 10 mm do 15 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 68 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар