Spreman kućni test za koronavirus; ipak, neće biti dostupan svima

Iako je američka kompanija Everywell napravila kućni test na virus COVID-19 i najavila da će biti pušten u prodaju 23. marta. na sajtu ove kompanije piše da su doneli odluku da su testovi trenutno dostupni samo bolnicama i zdravstvenim radnicima

Image by Gerd Altmann from Pixabay 


“Ovaj test će vam pomoći u dijagnostifikovanju da li ste zaraženi koronavirusom. Naši partneri u laboratoriji COVID-19 posluju u skladu sa smernicama za odobrenje za hitnu upotrebu koje je izdala FDA. U roku od 48 sati od kada laboratorija primi vaš uzorak, dobićete sigurne digitalne rezultate. Ako su vaši rezultati pozitivni, na raspolaganju će vam biti saveti koji će vas voditi kroz vaše sledeće korake“, piše na sajtu ove kompanije.

Koristeći svoju postojeću infrastrukturu i distribuciju za laboratorijsko testiranje kod kuće, ranije ovog meseca Everlywell je najavio podsticaj za razvoj od milion dolara svim sertifikovanim laboratorijama koji su ispunili zahteve postavljene od FDA i Everlywell da primarno razviju dijagnostički test COVID-19. Pozitivan odgovor laboratorijske zajednice omogućio je Everlywell-u da za nekoliko dana izgradi potpuno iskustvo ispitivanja i dijagnoze za COVID-19.

"Potrošač koji ima simptome COVID-19 putem interneta može zatražiti test. Uzorci se mogu prikupiti kod kuće, sprečavajući dalje izlaganje za sebe i javnost. Naši partneri u laboratoriji COVID-19 posluju u skladu sa smernicama za odobrenje za hitnu upotrebu koje je izdala FDA", navode.

Prema pisanju američkog magazina "Tajm", dr Džordž Raderford, epidemiolog koji istražuje kontrolu zaraznih bolesti na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, smatra da je ovo dobar vid testiranja.

"Da, da, da. Zemlje poput Južne Koreje uradile su 270.000 testova za koronavirus, pokušavajući da ovu stvar stave pod kontrolu, a Amerika je učinila daleko manje od toga. Treba nam puno testova u mnogim oblicima i sada su nam potrebni", poručio je ovaj lekar.

"Uzorci će se dostavljati celodnevno partnerskim laboratorijama, a digitalni rezultati treba da budu gotovi nakon 48 sati od primanja uzorka u laboratoriju. Onima čiji su rezultati pozitivni lekari će biti dostupni", istaknuto je na sajtu Everlywell.

Ovakvi testovi u Americi zasigurno će pomoći u dijagnostikovanju slučajeva koronavirusa u državi. Uz to, prikupljanje uzoraka u okvirima doma će sprečiti dalje širenje virusa sa zaražene osobe.

Kupci Everlywella moraju sami uzeti uzorak brisa iz nosa i poslati ga u laboratoriju u pripejd pakovanju. Rezultati bi mogli biti dostupni putem interneta u roku od tri dana.

Raderford je izrazio zabrinutost da se testeri kod kuće moraju dobro proučiti o tome kako se koristi dugačak bris nosa da bi se dobio dobar uzorak. Ako to ne učinite, može doći do lažnog negativnog rezultata.

Kompanija se nada da će uskoro povećati broj testova kod kuće na 250.000 nedeljno, rekla je Čik, koja je dodala da njena kompanija neće profitirati od testova. "Ovo će biti dugoročni napor", rekla je ona.

Na sajtu kompanije Everlywell piše da testovi za COVID-19 još nisu dostupni za pojedinačnu kupovinu, već da su trenutno dostupni samo bolnicama i zdravstvenim radnicima i cena iznosi 135 dolara.

B92
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар