Zemlja se pomerila - tvrde Eskimi; sunce ne izlazi gde je izlazilo, dani su duži!

Eskimske starješine u arktičkim regijama Kanade, SAD i Grenlanda upozoravaju kako Sunce više ne izlazi na mjestu na kome je izlazilo ranije. Rvrde i da su se promijenili položaji Mjeseca i zvijezda, što je prema njihovom mišljenju pravi uzrok promjena temperature i strašnih oluja koje u posljednje vrijeme pogađaju planetu.

Pixabay



Snjegovi su blokirali aerodrome u Sjevernoj Americi, a ribari iz sjevernog Atlantika vade mrtve ajkule kojima je srce stalo u pokušaju da se domognu toplih voda Kariba. Snijeg je pao i na plaže Floride, što ni sijede glave te savezne američke države ne pamte. Putnici na jugu Španije su zavijani u automobilima, pod smetovima koji su zavijali auto-puteve. To je sve posljedica globalnog zagrijvanja, ma koliko laicima nevjerovatno zvučalo, piše aura.ba.

Američki klimatski eksperti, poput Džozefa Rama iz Centra za američki progres i Džefa Mastersa, poznatog meteorologa Nacionalnog meteorološkog centra, objašnjavaju da su rekordni snhegovi sasvim u skladu s teorijom globalnog zagrijevanja.

Objašnjenje je, kažu, jednostavno. Zagrijevanje podrazumijeva i više isparavanja s rijeka, mora i okeana, pa prema tome i više vlage u toplom vazduhu koja, u sudaru s hladnim talasom kad dođe zima, za rezultat ima snijeg. Od 1970. u atmosferi je, pokazuju podaci, četiri odsto više vlage, a sve što ode gore, mora da se jednom vrati dole, kao više kiše ili više snijega, zavisno od godišnjeg doba.

Ovdašnje snježne oluje stavile su na dnevni red i druga pitanja koja su problem učinili još intrigantnijim. Zašto je Vašington, koji je više od 30 centimetara snijega imao samo 13 puta u posljednjih 140 godina, danas zatrpan, dok je Vankuver, koji je uobičajeno veoma snjegovit, ove zime snijeg morao da na olimpijska skijališta prebacuje kamionima i helikopterima?

Sve češće se, ovim povodom, ukazuje i da su klimatolozi u sukobu interesa jer što su dramatičnija njihova predviđanja, to više novca dobijaju za nastavak svojih istraživanja.

Eskimske starješine tvrde da znaju uzroke strašnih vjetrova i promjena temperature na Zemlji. Naime, ti domoroci u arktičkim regijama Kanade, SAD i Grenlanda kažu kako klima nije krivac za sve već se, prema njihovom mišljenju, jednostavno rečeno “Zemlja pomjerila”.

Starješine su tako upozorile NASA kako Sunce više ne izlazi na mjestu na kome je izlazilo ranije. Upozorili su i da im dani traju duže nego ikad prije u istoriji, a tvrde i da su se promijenili položaji Mjeseca i zvijezda, što je prema njihovom mišljenju pravi uzrok promjena temperature i strašnih oluja koje u posljednje vrijeme pogađaju planetu. Kako kažu, Sunce je sada na višoj poziciji na horizontu i grije više nego obično.

“Nešto se opasno događa sa Zemljom – upozoravaju Eskimi.

Ali, nema mnogo sumnje šta se događa. Potpuno ista pojava otopljavanja i činjenice da glečeri Arktika i Antarktika kopne objašnjavaju da u januaru sjever Italije proizvodi paradajz, da je u Beogradu Božić dočekan na bezmalo 20 stepeni Celzijusa, te da Australija gori pod nevjerovatnih 43 stepena u hladu. Gdke god da živite, u ma kako uređenom društvu, najvećoj opasnosti današnjeg čovječanstva nećete umaći. Klimatske promjene se tiču svakog od nas i generacija koja dolaze.

Jedan od primjera jeste i najnoviji izvještaj Evropske unije u kome se upozorava da bi u narednih desetak godina iz Afrike u Evropu moglo da navali čak 10 miliona izbjeglica, ali ne zbog ratova ili političkih kriza, bijede i ekonomskog sloma, već zbog klime. Saharski pojas se širi, sve manje je vode i sve manje zemlje za obradu. Ljudi će početi da bježe jer nemaju šta da jedu.

I dok se Afrika i Evropa suočavaju s istorijskim sušama, u raznim dijelovima svijeta vode ima toliko da će raseliti brzo nevjerovatnih 160 miliona ljudi. To je primjer Bangladeša, dijelova Brazila, Indije i Indonezije, gdje porast nivoa mora direktno uništava stotine hiljada domova i imanja tamošnjeg stanovništva.

Klima je problem svih nas, bez obzira da li ste pobornik teorije da čovjek svojim djelovanjem narušava prirodnu ravnotežu, ili da je riječ o cikličnim promjenama na koje čovjek ima mali ili čak nikakav uticaj, kako neki tvrde.

Ovih dana naučnici njеmаčkоg Pоtsdаmskоg institutа zа izučаvаnjе klimаtskih prоmjеnа оbјаvili su upоzоrеnjе dа ćе pоplаvе u nаrеdnih 25 gоdinа biti svе čеšćе i svе kаtаstrоfаlniје. Čаk dа ćе nа krајu i „dоći glаvе“ i sаmоm živоtu nа Zеmlјi! Pоtsdаmski institut upоzоrаvа dа ćе sе nа udаru pоplаvа nаći i – pustinjе.

Nаvоdе dа ćе оd tih bеzmаlо „bibliјskih pоplаvа“ nајvišе pоstrаdаti stаnоvnici Аziје, Sјеdinjеnih Držаvа i Cеntrаlnе Еvrоpе.

Brој pоplаvа i njihоvа snаgа pоvеćаvаćе sе – štо sе vеć pоlаkо i dоgаđа – zbоg svе pоgubniјеg еfеktа „stаklеnе bаštе“, оtоplјаvаnjа, ubrzаnоg tоplјеnjа lеdnikа i pоdizаnjа nivоа mоrа i оkеаnа.
Njеmаčki nаučnici su kаtеgоrični:

“Tеmpеrаturа Zеmlјinе pоvršinе svе višе ćе sе pоvеćаvаti tоkоm nаrеdnih 20-30 gоdinа. То ćе uslоviti prоmjеnе u strukturi pаdаvinа i svе vеćеg rizikа оd pоplаvа u cijеlоm svijеtu“.
Pо njihоvim istrаživаnjimа i prоcjеnаmа, „spеciјаlnа zаštitа“ оd pоplаvа bićе pоtrеbnа оbimnim tеritоriјаmа unutаr SАD, u Cеntrаlnој Еvrоpi, sjеvеrоistоčnој i zаpаdnој Аfrici, kао i vеlikim dijеlоvimа Indiје i Indоnеziје.

Njеmаčki nаučnici su оbјаvili 10 hidrоlоških i pеt glоbаlnih klimаtskih mоdеlа zа bližu budućnоst. Izrаčunаli su dа ćе dо 2040-tе оd pоplаvа pоstrаdаti nајmаnjе 156 miliоnа stаnоvnikа Аziје, 12 miliоnа u Јužnој Аmеrici i 35 miliоnа u Аfrici.

U Еvrоpi ćе u nајvеćој оpаsnоsti biti Njеmаčkа, Pоlјskа, Švеdskа i drugе zеmlје оkо Bаltičkоg mоrа.

Pоtsdаmski institut prоcjеnjuје dа sе аpоkаlipsа mоžе izbjеći, аli dа sе vеć sаdа – dа bi sе izbjеgао smаk svijеtа u drugој pоlоvini 21. vijеkа – mоrајu prеduzimаti bаr mjеrе utvrđеnе Pаriskim klimаtskim spоrаzumоm.

Izvor: aura.ba
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар