Paznik velike mučenice, zaštitnice očeva i ćerki: Obratite joj se OVIM rečima i podariće vam mir i sreću

Srpska pravoslavna crkva 8. oktobra slavi sećanje na Svetu Efrosiniju Aleksandrijsku,  koja je ostala upamćena kao svetica koja je uspela da se u manastiru u Aleksandriji zamonaši iako je žensko, a ovaj dan se u nekim krajevima obeležava i kao praznik očeva i ćerki. Brojni vernici svedoče o čudima koja su im se zahvaljujući ovoj svetiteljki događala.

Ефросинија Александријска



Efrosinija je vaspitana u hrišćanskom duhu, ali je kao devojka odlučila da ne želi da se uda, odnosno da hoće da se zamonaši..

Igumanu manastira nadomak Aleksandrije predstavila se kao Izmaragd, tvrdeći da je evnuh. Izmaragd je brzo u manastiru po svojim molitvama i disciplini prevazišao sve ostale monahe.

Posle čak 38 godina provedenih u manastiru, Efrosinija se ponovo susrela sa svojim ocem koga nije videla od kako je pobegla od kuće

Otac nije poznao Izmaragda, kao monaha kome je želeo da se ispovedi kako još uvek tuguje zbog toga što mu je ćerka otišla od kuće i kako strahuje da li je još uvek uopšte živa. Legenda kaže da je Efrosinija u tom momentu priznala ocu da mu je ćerka, ali da je od tuge, usled sažaljenja nad njim, umrla istog časa.

Njen otac se navodno posle zamonašio u istom manastiru i uselio u ćeliju svoje upokojene i svete ćerke u kojoj je živeo do kraja života.a kada je umro posle deset godina sahranili su ga u isti grob.


Preporođeni posle molitve


Na grob u kom su oboje sahranjeni godinama dolaze vernici kako bi se molili, a predanje kaže da je najviše bolesnih i slabih, fizički ili duhom, koji posle molitve na ovom svetom mestu odlaze preporođeni. 

Zato se veruje da oni koji ne mogu posetiti ovaj grob, sutra moraju otići u crkvu i pomoliti se Svetoj Efrosiniji, a predanje kaže da svima koji joj se bogougodnim rečima obrate, ova svetiteljka podariti mir i snagu u životu.

Legenda o ovoj svetiteljki, kao i priča o njenom životu i danas su inspiracija svima da istraju u svojim željama i snovima bez obzira na prepreke.
Takođe, današnji dan se u nekim krajevima obeležava kao praznik očeva i ćerki. Kako bi njihov odnos ostao čvrst i iskren, veruje se da tate i njihove mezimice danas treba da razmene poklone. Ne mora da bude reč o bilo kakvom skupom daru - nekada je i osmeh dovoljan.


Тропар (глас 8):

У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Ефросинијо, радује се дух твој.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар