Znojenje tokom noći može da upozorava na smrtonosnu bolest!

Osim bezazlenih posledica, recimo vrućina kojima ste tokom spavanja izloženi, mogućeg hormonskog disbalansa  hormonskog disbalansa, ali često i preterano znojenje tokom spavanja može da ukazuje na opaku bolest, infekcija - od obične viroze, gripa pa do bakterijskih upala grla ili pluća, često i preterano znojenje tokom spavanja može da ukazuje i na opaku bolest. Kada uzrok noćnog znojenja mogu biti ozbiljne bolesti?

Pixabay
Dakle, za početak, možda ste se samo pretoplo obukli ili pokrili debelim pokrivačam? Možda ste i sanjali nešto uznemirujuće?

Perimenopauza i menopauza mogu biti razdoblja toekom kojih žene imaju problema s noćnim znojenjem i tu problemi nestaju sa hormonalnom terapijom.. Jedan od uzroka može biti i apneja, prekid disanja u snu, pri čemu pomaže dodavanje jastuka.

"Uzrok noćnog znojenja može biti i idiopatska hiperhidroza, poremećaj žlijezda kod kojega se javlja pretjerano lučenje znoja, koja može imati i emocionalni uzrok, ali mogu je uzrokovati i neki lijekovi, primjerice antidepresivi", rekao je dr Ivica Cvetković, specijalist porodične medicine, za 24 sata.

Noćno znojenje mogu izazvati i infekcije, od obične viroze, gripe pa do bakterijskih upala grla ili pluća. To su bolesti za koje su nam bake savetovale da legnemo i dobro se pokrijemo kako bismo se preznojili i izbacili otrove iz tela, i to treba poslušati ako nema temperature.

"U slučaju kad osoba ima temperaturu nikako se ne sme dodatno utopljavati, nego treba skidati temperaturu", objašnjava Cvetković. Akutne, ali ne i banalne bolesti koje još mogu biti uzrok noćnog znojenja su tuberkuloza, AIDS ili hepatitis.


Podignite jastuk

Pretile osobe mogu imati problema i zbog vraćanja kiseline u želudac dok spavaju, što često prati i znojenje, pogotovo ako leže na ravnoj podlozi. Često si značajno možemo pomoći podizanjem uzglavlja s više jastuka te manje obilnim i masnim obrocima, pogotovo navečer.


Lavanda će smiriti, a kadulja spriječiti prekomjerno znojenje

Najčešće se susrećem s noćnim znojenjem, tj. valunzima kod ženskog klimakterija. U takvim slučajevima preporučujem čajnu mješavinu od lavande, kadulje, melise, hmelja, crvene djeteline i vrkute, savjetuje Maja Žalac, fitoterapeutkinja iz ljekarne Prirodni kutak.

"Dodatno pojačavam s biljnim kapima od valerijane, koja odlično smiruje, pa može biti djelotvorna i kod noćnog znojenja uzrokovanog stresom. Mogu pomoći i umirujuće kupke s lavandom prije spavanja, te krema s kaduljom, koja na prirodan način sprečava prekomjerno znojenje", govori Žalac. Najbolje je, dodaje, otkriti uzrok, pa onda liječiti posljedicu, kad god je to moguće, na prirodan način. Prirodni lijekovi, pritom, nisu zamjena za one koje propiše liječnik, nego mogu biti korisna pomoć u terapiji.


Uzrok noćnog znojenja mogu biti i ozbiljne bolesti.


"Ako se noćno znojenje ponavlja, a ne radi se o tome da vam je samo pretoplo, dobro je posavjetovati se s liječnikom o mogućim uzrocima, a on će provjeriti i ostale simptome. Možete obaviti i glavne pretrage koje će uputiti na problem ili eliminirati ostale", provjera krvnog tlaka, EKG i spirometrija - kaže dr. Cvetković.


Tri upozoravajuća razloga noćnog znojenja 

 

Srce

Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije. Često se javljaju i problemi s disanjem. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednje dobi koje se znoje noću mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni tlak i dijabetes.


Štitnjača

Previše aktivna štitnjača i tijekom dana može izazvati prekomjerno znojenje, a može biti uzrok i pojačanog noćnog znojenja. Posavjetujte se s liječnikom, jer ako patite od hipertireoze odgovarajuća hormonalna terapija često značajno pomaže da se riješite tog neugodnog simptoma.


Maligne bolesti

Uzrok noćnog znojenja mogu biti i maligne bolesti, i to od limfoma i leukemije pa do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primijetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tijekom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok, upozorava dr Cvetković, piše 24sata.


Postoji preko 130 vrsta kancera krvi, pa simptomi variraju u zavisnosti od tipa bolesti ili od osobe. Grupa istraživača otkrila je kako je jedan od simptoma raka krvi preterano znojenje tokom spavanja.

Pored znojenja, na ovu bolest ukazuje i naglo mršavljenje, stalni osećaj umora, bol u kostima, infekcije, krvarenje i pojava modrica. Napominjemo da svi ovi simptomi mogu biti bezazleni, ali ako ih osetite obavezno se obratite lekaru. Stručnjaci ističu da način života ne igra veliku ulogu u dobijanju raka krvi, ali je važno strogo slušai smernice lekara ako je ova bolest
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. Zdravo, želim proširiti svoje svjedočanstvo na cijeli svijet, ja sam ljekar iz Njemačke otkrio kako je pronašla dečka, 4 mjeseca nakon što se njen bivši prijatelj rastao.
    Šaljem poruku e-pošte da kontaktiram istog Dr.Amiso-a jer imam ove snažne namjere da će stvari funkcionirati za mene, vjerovao sam da svjedočanstva dokazuju stvarni život. Shvatio sam da bi bilo dobro podijeliti ovdje jer znam da će i to inspirirati druge.
    dovoljno sretan za mene naišao sam na kontakt na Dr.Amiso putem e-pošte na blogu. Danas svjedočim sa radošću i srećom svijetu ... ovo je jedan od najradosnijih trenutaka mog života. Dr.Amiso Veliki-Ljubav-čarolija, Rukovao je čaroliju u moje ime da oporavim svog bivšeg muža svojom čarolijom čarolije i čarolijom ljubavi.
    U braku sam preko 6 godina i bilo je tako strašno jer me je suprug stvarno varao i tražio razvod, rastali smo se prije 4 mjeseca i ponovno smo se vratili nakon toliko prosjačenja lijepim darovima ljubavi .
    Toliko volim svog muža. Nisam mogao učiniti ništa da ga povrijedim ili učinim da se više osjeća loše .. samo sam želio da me vrati zauvijek. danas oboje živimo sretno zajedno. toliko ga volim. Moja poenta je da je on bio moja prva ljubav (barem se tako osjeća).
    zahvalan sam i zahvalan ovom velikom čovjeku. U početku sam se bojao sumnje, ali pokušavam to raditi za moje dobro. Siguran sam da će to raditi i za vas, 100% sigurno.
    kontaktirajte ga putem svog ličnog amaila putem (herbalisthome01@gmail.com)
    on ima ovlasti za rješavanje sljedećih pitanja odnosa;
    * Love Spells Win-Back Ex ljubavnik, budi bogat i ostani uz sebe zauvijek.
    * Čarobna čarolija uspjeha i promocije, Nitko osim osim tebe.
    * Tradicionalno bilje i korijenje za liječenje raka dojke, tijela, usta i virginalnog mirisa / pražnjenja.
    * Čarobna čarolija za povećanje / smanjenje grudi i penisa.
    * lijek Zaustavite noćnu moru, loše snove i konvukciju.
    * duhovno čišćenje, sagorijevanje masti i šećer u tijelu.
    * magija plodnosti - VOĆE ŽENA, i nosite svoje dijete.
    * Bez ubistva i otmice.
    * dekretiranje magije, SPELL LOTTERY & WIN-GAMES SPELL
    Internet zaista puno pomaže u brzom i hitnom rješenju životnih problema.
    ovdje je osobna adresa e-pošte Dr.Amiso; herbalisthome01@gmail.com

    ОдговориИзбриши