Promene u kosi koje mogu da budu simptomi tri ozbiljne bolesti

Kada kosa počne da opada ili da izgleda lošije nego inače, to može biti vrlo uznemirujuće za mnoge ljude. U nekim slučajevima promene na kosi mogu biti znak ozbiljne bolesti.

Foto: Pixabay

Parkinsonova bolest

Dok je bela perut normalna, žuta perut može biti znak Parkinsonove bolesti. Drugi simptomi uključuju drhtanje, ukočenost i usporene pokrete.

Žuta perut izazvan je seboreičnim dermatitisom, stanjem u kojem delovi kože koji imaju puno znojnih žlezda (kao što je skalp) postaju crveni, svrbe, bolni su i ljušte se. Prema organizaciji „Parkinson’s UK“, ljudi s tom bolešću skloni su ovoj kožnoj bolesti. Iako ne postoji lek za Parkinsonovu bolest, nekoliko tretmana i terapija pomažu u borbi s njom.


Alopecija

Ako primetite da vam ispadaju celi pramenovi kose, možda patite od alopecije areate. Ova autoimuna bolest može se pojaviti i na bradi, obrvama, trepavicama ili drugim dlakavim delovima tela.

Kod alopecije ćelije imunog sistema napadaju folikule dlake i tako ih sprečavaju da proizvode dlaku. Uzrok bolesti je nepoznat, ali smatra se da okidači mogu biti nedostatak gvožđa i stres.

Alopecija areata može preći u alopeciju totalis kada se gubitak kose odnosi na celu glavu ili u alopeciju universalis kada zahvata celo telo. Ni za te bolesti nema leka.


Rak

Crvene ili ljubičaste mrlje na temenu mogu biti znak retkog, ali smrtonosnog raka krvnih sudova. Angiosarkom se razvija u unutrašnjoj površini krvnih i limfnih sudova. Može se pojaviti bilo gde u telu, ali obično se javlja na koži na temenu, glavi ili vratu.

Kada angiosarkom zahvati organe poput jetre ili srca, često izaziva bol. Uzrok bolesti je nepoznat, a lečenje može uključivati operaciju, terapiju zračenjem i hemoterapiju, piše „The Sun“, a prenosi Index.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар