Sputnjik: „Zvezda smrti“ sve bliža, može da zbriše Zemlju za dva minuta

Stručnjaci su tokom dugoročnih posmatranja došli do tužnog zaključka — stanovnicima planete preti velika opasnost. Takozvana „zvezda smrti“ može da uništi planetu za nekoliko minuta, objavio je  Sputnjik.


Foto: NASA / JPL Caltech


To smrtonosno telo, čiji je naučni naziv HIP 85605, kreće se pravo prema Zemlji.

Stručnjaci ističu da će taj svemirski objekat proleteti kroz Ortov oblak (pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema na razdaljini od 2.000 do 100.000 AJ od Sunca), a zatim će krenuti prema Zemlji.

Od siline udara sa njim formiraće se ogromna količina različitih asteroida od kojih će neki krenuti prema Zemlji.

​Kada se zvezda (HIP 85605) približi Ortovom oblaku, gravitaciono privlačenje i potisak zvezde mogli bi da budu dovoljno snažni da pošalju komete ka unutrašnjem Sunčevom sistemu. To su komete koje su nekada bile u orbiti Oblaka. Te pretnje poznate su kao Nemezis ili zvezde smrti.

Istraživanja su pokazala da od 42 zvezde koje imaju potencijal da priđu na udaljenost od dva parseka (6,5 svetlosnih godina) od našeg Sunca, HIP 85605 ima najviše šanse da stigne u našu blizinu.
Sudar nebeskog tela sa Zemljom

Fizičar Džon Bočanski sa Univerziteta Rajder smatra da nema razloga za paniku.

„Važno je da astronomi utiru put u smislu identifikovanja rizika koje stvari u spoljnom svemiru mogu da nam donesu… Ali što se tiče toga da li će ta zvezda izbrisati čovečanstvo? Ne bih kladio na to.“

Iako se „zvezda smrti“ približava, može da nam bude lakše kada znamo da čovečanstvo ima najmanje 240.000 godina da pronađe rešenje. Štaviše, Bočanski ističe da je Jupiter i ranije štitio Zemlju od udara kometa zahvaljujući svojoj značajnijoj gravitacionoj energiji koja ima efekat usisavanja kometa kao vakuum.
Sputnjik
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар