Upozoravajuća prognoza sa Peštera: Srbiji predstoji najhladnija zima u ovom veku!

Do sada smo se, izgleda, "provukli", ali prema prognozi meteorologa Muhameda Ademovića iz Tutina, koji već četvrt veka skoro nepogrešivo prognozira kakva će zima biti na Pešteru, uskoro nam stižu ledene struje koje će doneti debeli minus i snežne nanose više od metra, objavio je Informer.


Prema rečima Ademovića, može se očekivati da na Pešteru bude rekordan minus od čak 39 stepeni ispod nule, koliko je u januaru 2006.  izmereno u mestu Karajukića bunari.

- Dve stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snežna. Prvo, primećena je veoma hladan struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, posle kišovite jeseni poput ove obično sledi veoma snežna zima. Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine. Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snežni smetovi dostizati od metar do metar i po. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2006. izmereno u Karajukića bunarima - tvrdi Ademović.

Ademović prognozira da će ledeni period trajati sve do marta, kada se očekuje da zima popusti.

Klimatolog Vladimir Bilak kaže da će ova zima svakako biti najhladnija u proteklih nekoliko godina i da se posebno niske temperature očekuju u januaru: - Prema statistici, očekuje nas vrlo hladan januar, a svakako će ova zima biti hladnija od prethodnih. Očekujem i jedan ledeni talas koji će trajati nekoliko dana, sa temperaturama i do -15 stepeni Celzijusovih. Generalno, cela zima će biti sa temperaturama ispod proseka.

I Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže da će zima biti najhladnija u poslednjih pet godina: - Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snega. Preti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februaru. Što se Beograda tiče, snega će biti tek krajem decembra.

I Đorđe Đurić, meteorolog sajta "Weather2umbrella" kaže da se u decembru temperatura neće bitnije menjati, ali da nas oštrija zima očekuje od januara.

Izvor: Informer
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар