Nova revolucija u nauci: Vreme i prostor nisu najbitniji!?

Opšteprihavćeni je konsenzus među fizičarima da prostor i vreme predstavljaju stvarni, fundamentalni nivo tokom pristupanja opisivanju realnog sveta. Američki teorijski fizičar Brajan Grin izneo, međutim, svoj stav o tome šta bi mogla da bude sledeća revolucija u nauci. Sudeći prema svemu, danas se čini kao deo naučne fantastike... 

geralt / Pixabay

Pojedini fizičari, uključujući Grina, koji rade na "egzotičnim temama" kao što su Teorija struna i Teorija svega, prilikom svog rada nailazili su na pokazatelje prostor i vreme možda ipak nisu fundamentalni u našem shvatanju stvarnosti.

"Postor i vreme možda su ono što u nauci nazivamo pojavnim ili posledičnim konceptom, a dobar primer toga je naše poimanje temperature. Svi znamo šta temperatura znači, shvatamo njen značaj i razlikujemo toplo od hladnog. Ali u isto vreme znamo da je temperatura posledična ideja, jer postoji znatno fundamentalniji opis stvarnosti", kaže Grin.

Naime, nešto je hladno kada se čestice materije kreću sporo, a nešto je vruće kada se čestice materije kreću vrlo brzo. Dakle, fundamentalna ideja se krije u kretanju atoma, a to doživljavamo kao temperaturu, kao toplo i hladno.

"Možda su upravo prostor i vreme kao temperatura. Možda su oni samo posledica nečeg još fundamentalnijeg. Ukoliko me pitate gde se krije sledeća revolucija, smatram da će se desiti upravo kada konačno spoznamo ključne elemente koji čine prostor i vreme", zaključio je naučnik.

 Izvor: klix.ba
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар