Astrološki pregled za ovu nedelju: 16 - 23. maj 2016.

Što se dešavanja tiče, skoro je sigurno (koliko išta u životu može biti baš sigurno) da će se događaji čekati sve do vikenda. Maj kao da ne namerava da se pokrene. Kao da mu nije jasno zašto ne bismo jednostavno sedeli na livadi i mirisali cveće.

Ilustracija: Hermann / pixabay.com

  Autor: Penzin



Baš kao legendarni Ferdinand, bik – uostalom, i glavni znak dve trećine maja jeste znak Bika. I od Ferdinanda se nešto očekivalo: rođen je da se bori u areni i nadigrava sa matadorima. Po mogućstvu, a u skladu sa zahtevima publike i kapitalističkog društva, Ferdinand bi trebalo i da probode po kojeg matadora. Tako se novac zarađuje, tako se život živi – kad si bik u Španiji.

Njega se verovatno sećate iz Diznijevog crtanog filma nastalog po priči za decu američkog pisca Munro Lifa. Kako i priliči, priča ima srećan kraj.


Ali mi niti živimo u priči za decu niti u crtaću (mada neke zanimljive paralele uvek mogu da se povuku), te ne možemo da čekamo da se mesec maj smiluje i pokrene dešavanja. Verovatno su mnogi već na ivici živaca. Kakvo cveće i livade, kakvi bakrači?! Trebalo je već da završite, da pošaljete, da vam odgovore, da se zaključi, da se uradi… A kao da se niste makli sa mesta.

Jupiter, koji je prošle sedmice napokon krenuo direktnim hodom, sada se kreće polako. Baš kao kad se ustaje iz kreveta u kome se dugo ležalo, treba ići nogu pred nogu jer bi moglo da se zavrti u glavi i padne. Iako se izvesno olakšanje oseća, Jupiter, tako usporen, ne može da pomogne ubrzavanju stvari.


Ali ono što najviše koči progres ove sedmice jeste Merkur koji se sprema da u nedelju krene direktno. Merkur je zaista najveći krivac za nespremnost meseca maja da isporuči očekivana dešavanja na vreme. Em je u Biku, em je rešio da baš u tom najsporijem od svih sporih znakova, krene unazad! Ove sedmice, pošto se sprema da napokon krene napred, Merkur dodatno usporava.

Tokom cele radne nedelje nema značajnijih tačnih aspekata. Ova činjenica + sporost tek pokrenutog Jupitera u direktnom pravcu + sporost Merkura koji tek treba da krene direktno = čekanje.

Poenta retrogradnih planeta jeste promena perspektive. Isti je slučaj i sa retrogradnim Merkurom – on nudi promenu načina gledanja, što sigurno, ukoliko uspete da izvedete, vodi boljem sagledavanju stvarnosti. Avaj, u trci za onim što smo prihvatili kao jedini mogući način života, mi, savremeni ljudi, ne stižemo da menjamo ustaljeno i da tražimo dublje značenje. I onda dolazi do nervoze, do grešaka, do saplitanja i nazadovanja.

Zato je period retrogradnog Merkura „ozloglašen“. Ne zaustavlja nas Merkur, nego naše insistiranje da prođemo glavom kroz zid. Ne morate baš sedeti na livadi i mirisati cveće, ali sigurno je da neke stvari možete da probate da uradite drugačije, da možete sačekati sa započinjanjem nečeg dok ne završite sve one sitnice za koje nikad vremena nemate, a koje vam vise o vratu i sporo vas, ali neprestano guše. Ovo je sedmica za to.

A, ako imate mogućnosti, idite u prirodu, dopustite sebi predah, priuštite sebi neku radost… Život neće pobeći. Još će se bolje živeti ako se napune baterije, pokupe repovi, raščisti vazduh…

Kako nema značajnih tačnih aspekata među planetama, ove sedmice još više dolaze do izražaja dve figure na nebu koje obeležavaju ovaj deo 2016. godine. Jedna je veliki zemljani trigon između Merkura u Biku, Jupitera u Devici i Plutona u Jarcu, a druga je promenljivi T-kvadrat između: ponovo – Jupitera u Devici, Saturna u Strelcu i Neptuna u Ribama.

Obe ove konfiguracije „padaju“ u svačiji natalni horoskop i pomažu ili aktiviraju određene oblasti. Zemljani trigon omogućava nesmetan protok energije i blagodatno povezivanje tri planete. Uopšteno, on će doneti lakoću delovanja u materijalnim sferama života, konkretizovanje uspeha i nagrađivanje dosadašnjeg truda.

Sa druge strane, promenljivi T-kvadrat koji će biti aktivan sve do jeseni, stvara napetost među planetama koje ga čine i dovodi do sukobljavanja energija. Uopšteno, doneće nemire i neprestane promene kako situacije, tako i mišljenja aktera.

Međutim, obe konfiguracije se mogu iskoristiti i pozitivno i negativno. Jer prva uljuljkuje i dozvoljava da nam šanse promaknu zato što se lepo osećamo u svojoj koži ili zato što se nadamo da će nam nešto samo od sebe pasti u krilo. Druga figura, zahvaljujući nemiru koji budi, podstiče na delovanje. Ne dozvoljava da se vidi samo jedan put, koliko god on ispravan bio, već omogućava uvid i u druge načine koji se možda ispostave kao mnogo bolji za nas.

Iskoristite prisustvo ove dve snažne konfiguracije na najbolji mogući način. Verujte u mogućnost velikih nagrada, ali ne zaboravite da učinite sve što je u vašoj moći da one stignu do vas.

Iako će vikend biti sasvim drugačiji od ostatka sedmice, ne znači da će se dugoočekivane stvari tada desiti. Naprotiv, budući da će Merkur u nedelju krenuti direktnim hodom, može se očekivati, kao uvek u danima kada on menja pravac, da će dani vikenda biti prilično haotični, sa mnogo promena planova.
Glavni astrološki događaj sedmice, Pun mesec u Strelcu, dešava se tokom poslednjeg subotnjeg sata. Kako je reč o Punom mesecu, teško da će on doprineti bilo kakvom pokretanju. Vreme Uštapa je vreme kada stvari kulminiraju. Nije nužno da se nešto završi, ali će se makar deo neke priče zaokružiti.
Emocije su uvek naglašene u periodu Punog meseca, ali će ovaj imati posebno jak uticaj na većinu. Iako u Strelcu, znaku kome je više stalo do ideja nego do osećanja, ovaj mesec ima uz sebe retrogradnog Marsa, dok naspram njega, a uz Sunce u Blizancima, stoji Venera koja se sprema da napusti znak Bika.

Istina u odnosu između partnera, to je nešto što bi za mnoge pojedince mogao da označi ovaj Uštap. Kao društvo, mogli bismo se suočiti sa neprijatnim istinama o položaju slabijih članova društva, naročito žena ili starijih.

Iako nije dobar za početke, ovaj mesec je odličan za stvaranje na osnovu već zadatih tema. Snažna kreativna energija se oslobađa, pa se može desiti i da se oblikuju neke ideje i projekti koji odavno tavore nezavršeni.

Ovaj mesec je, moglo bi se reći, umetnut mesec. Naime, svake godine imamo po jedan uštap u svakom zodijačkom znaku (baš kao što imamo i po jedan mlađak). Povremeno, nebo nas počasti jednim dodatnim. Tako, ove godine ćemo imati dva puna meseca u znaku Strelca. Pored ovonedeljnog, 20. juna ćemo imati još jedan uštap u Strelcu.

Tako su teme pravde, optimizma, avanturizma, slobodne misli i naprednih ideja dodatno osnažene ove godine. (Znak Strelca je u žiži tokom 2016. i zbog dužeg boravka Marsa u ovom znaku, ali i zbog Strelca koji će cele godine biti u Strelcu).

Pronađite u natalnoj karti koja kuća / koje kuće obuhvata/ju znak Strelca. Ova sfera života će biti posebno naglašena tokom ovih dana. Ukoliko nemate urađenu, natalnu kartu možete besplatno, jednostavno i brzo uraditi na linku ovde. Pronađite znak Strelca, a zatim, na spoljnom krugu i broj kuće/kuća.

Osnovno značenje, na engleskom, možete naći i na gornjem linku, a evo i na srpskom:
  • I kuća – naša ličnost, kako nas drugi vide i kako sebe doživljavamo naspram drugih, sve ono u nama što izaziva reakciju okoline
  • II kuća – način na koji osiguravamo sebe. Ono što posedujemo, materijalna dobra, novac i sl.
  • III kuća – naše veze sa bližim okruženjem, komunikacija. Kratka putovanja, bliski rođaci, braća i sestre
  • IV kuća – dom, porodica, roditelj-hranitelj, detinjstvo
  • V kuća – stvaralaštvo, deca, umetnost, sport, hobi, zabava
  • VI kuća – zdravlje, svakodnevne obaveze, domaće životinje, saradnici, zaposleni
  • VII kuća – partnerske veze (emotivne, poslovne), parnice, sudovi, otvoreni neprijatelji
  • VIII kuća – novac drugoga (novac partnera ili kredit koji nam daje banka, porodična penzija), seks
  • IX kuća – daleka putovanja, crkva, visoko obrazovanje, izdavaštvo
  • X kuća – status, karijera, nadređeni, roditelj-autoritet
  • XI kuća – udruženja, penzija (bivših zaposlenih), prihodi od posla, ciljevi, prijatelji
  • XII kuća – zatvorene ustanove, tajni neprijatelji, duhovnost, meditacija


Značajna astro dešavanja ove sedmice:

  • petak – Venera u Biku sekstil Hiron u Ribama
  • subota – Lilit ulazi u znak Škorpije
    (23:16h) Pun mesec u Strelcu
  • nedelja – Merkur kreće direktno kroz znak Bika
    Sunce u Blizancima opozicija retrogradni Mars u Strelcu
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар