Priča o 30. februaru!

Posle 28. i 29. februara dolazi - 30. februar?! Hm, nemojte misliti da je ova konstatacija bez ikakvih osnova... Ovo je priča o tom neobičnom datumu


astrosajt.blogspot.com

Etnolog Mile Nedeljković u svom Srpskom običajnom kalendaru podseća da februar u prestupunoj godini ima 29 dana, ali i šaljivo dodaje: "Međutim, u našem narodnom kalendaru postoji i 30. februar, dan za koji postoji više naziva - Đurin petak ili Sveto Nigdarevo, u značenju: nikad, pa se za ono što se ne može zbiti kaže da će se dogoditi o svetom Nikad. Isto značenje ima i kad se kaže: na svetog Živka, jer - takvog sveca nema, kao i: na kukovo leto ili Kukovdan. Inače, Đurin petak je prvi dan kukovog leta. Tačnije, kako u Šumadiji kažu, on uvek biva prvog dana u mesecu limburgu, a to je zapravo vreme kad na vrbi rodi grožđe".

Isti autor u knjizi "Godišnji običaji u Srba" konstatuje da datumsku neodrživost potkrepljuje i shvatanje da je petak ženski dan i ne može pripadati muškom licu. To potvrđuje i izraz u svakodnevnom govoru - "za ženskobanjastog muškarca, čoveka nemuževnih osobina, kaže se da je ženski Petko" - piše Nedeljković.

30. februar se, ipak, pojavljuje u nekim kalendarima, kao što je  švedski realm, a 1929. Sovjetski Savez je uveo revolucionarni kalendar, gde je svako radni mesec imao 30 dana, a preostalih pet ili šest dana su bili "bezmesečni" praznici. U ovom kalendaru postojao je 30. februar u 1930. i 1931; revolucionarni kalendar je napušten 1931. godine.

Sholastičar iz 13. veka, Sakrobosko, tvrdio je da je julijanski kalendar u februaru imao 30 dana u prestupnim godinama između 45. i 8. godine pre nove ere, kada je Avgust skratio februar kako bi mesec koji je dobio ime po njemu, avgust, imao istu dužinu kao i jul, koji je dobio ime po Juliju Cezaru.

Za kraj, beležimo i triviju da Brajan Mjuir, igrač NHL-a (Nacionalna hokej liga), tvrdi da se rodio - 30. februara.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар