Mesec će dobiti sopstveni "mesec"?

OpenClips / Pixabay.com
Američka svemirska agencija NASA planira sprovođenje misije u kojoj će odabrati manji asteroid i postaviti ga u orbitu oko Meseca.
 

U Misiji preusmeravanja asteroida (engl. Asteroid Redirect Mission) Nasin tim stručnjaka uhvatiće pomoću robotskih sondi neki od omanjih asteroida i postaviti ga u stabilnu orbitu oko Meseca. Ovaj asteroid poslužiće zatim kao mesto testiranja najnovijih generacija raketa i kapsula za duboki svemir koje će biti upotrebljene za putovanje na Mars.

Naučnici će imati priliku i da ispitaju novu opremu koja bi astronautima omogućila uzimanje uzoraka tla i stena sa asteroida, koji će nakon toga biti poslati na Zemlju radi proučavanja.

Nova tehnologija u budućnosti bi primenu mogla da nađe i u okviru odbrane planete od naleta asteroida, tako što bi izmenila njihovu putanju.

Istraživački tim će primeniti i sistem solarnog električnog pogona, pomoću kog će letelice pretvarati sunčevu energiju u električnu, i koristiti je kao pokretačku snagu. Ova tehnika manje je efikasna od upotrebe goriva, ali bi njena primena mogla znatno da smanji troškove misije.

Realizacija planova trebalo bi da bude ostvarena do 2019. godine.

Izvor: Independent
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар