Hoće li veštačka inteligencija označiti kraj ljudske rase?

Uprkos tome što mnogi naučnici veštačku inteligenciju smatraju pretnjom za čovečanstvo, vodeći stručnjaci AI kompanija ističu da nema razloga za brigu.

Foto: A Health Blog/Flickr.com

Elon Mask, osnivač kompanija SpaceX i Tesla Motors već godinama upozorava na to da će veštačka inteligencija (engl. AI; Artificial Inteligence) uskoro biti ”opasnija od nuklearnih bombi”, a sličan stav izneo je i čuveni fizičar Stiven Hoking, upozorivši javnost da bi “razvijanje veštačke inteligencije moglo da označi kraj ljudske rase”.

Međutim, stručnjaci vodećih svetskih kompanija za razvoj veštačke inteligencije smeštene u Silicijumskoj dolini navode da nagli “bum” u razvoju industrije robotike za sada ne predstavlja opasnost za čovečanstvo.

“Naši timovi stručnjaka još uvek su vrlo daleko od izgradnje bilo čega što bi moglo da predstavlja značajno pitanje za javnost”, izjavio je Dilip Džordž, saosnivač istaknute AI kompanije “Vicarious”. “Naša je obaveza, zato, da javnosti ukažemo na to da postoji velika razlika između Holivuda i stvarnosti”.

Njegov kolega Jan Lekun, direktor ogranka za AI istraživanje kompanije Facebook i direktor Centra za istraživanje podataka sa Univerzitetu u Njujorku, ističe da je stvaranje veštačke inteligencije koja funkcioniše na nivou čoveka veoma težak - ako ne i nemoguć - cilj.

Međutim, nisu svi istraživači tako mirni po tom pitanju.

“Ono što predstavlja najveći problem ljudima u ovoj oblasti rada su brojne zlonamerne glasine koje unose nemir u javnost i koje bi mogle da oteraju potencijalne investitore ili obeshrabre buduće studente. U celoj ovoj priči oni predstavljaju najveću pretnju”, kaže Jošua Bengio, naučnik Univerziteta u Montrealu.

Izvor: Popular science
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар