Meditacija dokazano čuva mozak

Foto: sapphire_penguin / pixabay.com
Osobe koje dugotrajno meditiraju imaju usporen gubitak moždane mase u starosti, pokazalo je novo američko istraživanje.

Osobe koje su s bavile meditacijom prosečno 20 godina imale su veću zapreminu mozga od ostalih ljudi, tvrde naučnici u radu objavljenom u časopisu "Frontiers in Psychology".

Inače, zna se da se zapremina sive mase smanjuje s godinama, a vođe istraživanja su očekivali da će videti više moždane sive mase samo u određenim delovima mozga među osobama koje se godinama bave meditacijom.

Florijan Kurt s Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu kaže da njegov naučni tim na osnovu tog istraživanja ne može da tvrdi da je meditacija dovela do manjeg gubitka moždane mase, jer i druge navike takvih osoba mogu da utiču na volumen mozga.

Ranija istraživanja su pokazala da meditacija može da unapredi pažnju, pamćenje, govor, kreativnost i sposobnost rada. U okviru istraživanja naučnici su snimali mozak 50 osoba koje se bave meditacijom i 50 osoba opšte populacije stare od 24 do 77 godina.

Snimci mozga su pokazivali da se mozak s godinama smanjuje, ali je kod osoba koje su se bavile meditacijom bio bolje očuvan.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар