Hronični umor nije samo "u glavi"

anankkml / freedigitalphotos.net

Hronični umor je biološka, a ne psihološka bolest i može da se prepozna markerima u krvi, saopštili su američki naučnici u studiji objavljenoj u SAD.


"To otkriće predstavlja prvi dokaz da je hronični umor biološka bolest, a ne psihološki poremećaj" i da se bolest razvija u etapama, naveli su autori istraživanja sa Univerziteta u Kolumbiji.

Sindrom hroničnog umora ili stručno encefalomijelitis, bez poznatog uzroka i odgovarajuće terapije, dugogodišnji je predmet naučnog istraživanja. Može da izazove izuzetan umor, praćen glavoboljom i bolovima u mišićima.

"Naši rezultati trebalo bi da ubrzaju proces uspostavljanja dijagnoze i pravilne terapije na osnovu markera u krvi", navodi se u studiji.

Naučnici su ispitali markere imuniteta u krvnoj plazni 298 pacijenata i 348 zdravih osoba. Utvrdili su da osobe sa hroničnim umorom imaju povišen nivo molekula citokina. Taj molekul je povezan sa umorom posle neke virusne infekcije.

To otkriće bi moglo da podrži teoriju da hronični umor pogađa pacijente koji su imali Epštajn-Barov virus, čiji je uzrok infektivna mononukleoza.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар