Crveno upozorenje, predstoje nam ledeni dani!

Snežno nevreme koje je stiglo na Balkansko poluostrvo proširiće se tokom vikenda na ceo region, gde se očekuju niske temperature, jak vetar i formiranje snežnog pokrivača, navode meteorološke službe.

By Marcus74id, freedigitalphotos.net
U Crnoj Gori, sneg već pada u okolini Cetinja, zbog čega je otežan saobraćaj između Podgorice i Cetinja, te je na putevima obavezna zimska oprema, prenosi Tanjug.

Štab Zimske službe grada Beograda apelovao je na građane da se adekvatno pripreme za nadolazeći hladni talas i padavine koje se očekuju u toku narednih nekoliko dana, podsetivši ih da su u obavezi da čiste sneg i led ispred svojih zgrada, kuća i poslovnih objekata.

Koordinator Zimske službe Darko Glavaš apelovao je i na vozače, poručivši im da obrate pažnju na pojavu površinskog leda na kolovozu, posebno u novogodišnjoj noći kada se očekuje od minus 12 do minus 15 stepeni.

U Srbiji 28. decembra jače naoblačenje sa snegom, već tokom jutra u zapadnim i severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije. U centralnim i jugoistočnim predelima u početku će biti kiše. U Pomoravlju, Podunavlju, u Banatu i na istoku Srbije biće uslova i ledenu kišu. Obilne padavine očekuju se krajem dana i tokom noći. Očekuje se formiranje snežnog pokrivača u svim predelima, a značajno povećanje postojećeg u brdsko-planinskom području. Duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima. Uveče i tokom noći vetar u skretanju na jak severozapadni, ponegde povremeno i sa olujnim udarima. Minimalna temperatura od -8 do -2°C, maksimalna dnevna od -4 do 4°C.
>
U Srbiji se sneg očekuje u noći između nedelje i ponedeljka.

Procena je da će visina snežnog pokrivača biti od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, zbog jakog vetra i snežnih nanosa.

Upozorenje i da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.

Od ponedeljka do subote u Srbiji biće veoma hladno, sa umerenim i jakim mrazevima a dnevna temperatura neće prelaziti nulu, saopštio je Republički hidro-meteorološki zavodi.

Od 29. decembra se očekuju ledeni dani, maksimalna temperatura neće prelaziti 0°C. Sneg se očekuje još tokom ponedeljka, a na severu se posle podne očekuje razvedravanje. Duvaće jak severozapadni vetar. 


U danima oko Nove godine uglavnom suvo, sa jakim jutarnjim mrazevima i ledenim danima. Minimalne temperature ponegde će se spustiti i na -18°C, u kotlinama planinskih predela i ispod -20°C. Sneg se očekuje samo ponegde u centralnim, južnim i planinskim predelima tokom utorak i srede. Vetar u utorak u slabljenju.

Do srede će u celoj zemlji preovladavati oblačno i hladno vreme, mestimično sa snegom, u nižim predelima manje, a na planinama će sneg i dalje padati.

Tokom novogodišnje noći biće suvo i hladno.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар