Smrtonosno jezero pretvara živa bića u statue

Sudeći po Danteu, Stiks nije samo reka, već beskrajna smrtonosna močvara koja ispunjava ceo peti krug pakla. Za mnoge je sama ova zamisao prilično neverovatna i nezamisliva, međutim, jezero Natron u severnoj Tanzaniji prilično dobro oslikava Danteovu viziju.

Ukoliko niste ekstremofil - organizam koji uspeva u fizički ili geohemijski ekstremnim uslovima koji su štetni za većinu životnih formi na Zemlji, jezero Natron nije baš najbolje mesto za život.

Temperature u jezeru dostižu vrednost do 60 stepeni Celzijusa dok njegova alkalnost iznosi između pH9 i pH 10.5.

Jezero je svoje ime dobilu po natronu, prirodnom jedinjenju koje je sačinjeno prvenstveno iz natrijum karbonata. Ovo je jedinjenje na jezeru je rezultat vulkanskog pepela, a sve životinje koje završe u vodi umiru i postaju skamenjene.

Fotograf Nik Brand, koji je stvorio blisku vezu sa Afrikom, a poznat je i po tome što je režirao spot Majkla Džeksona za numeru „Earth Song“ 1995. godine, napravio je malu pauzu od svog regularnog posla kada je otkrio savršeno sačuvane ptice i slepe miševe na obali ovog jezera.

„Jednostavno sam morao da ih fotografišem. Niko tačno ne zna kako ove životinje umiru, ali izgleda kao da izuzetno reflektivna površina jezera ima neke veze sa tim pošto ih zbunjuje. Poput ptica koje udare u stakleni prozor, tako i ptice ovde udaraju o površinu jezera“, izjavio je Brand.

Sve životinje koje je Brand slikao nalaze se u pozama koje je on sam napravio.

Više fotografija možete pogledati na sajtu Nika Branda
| Newscientist.com / B92; Foto: Nick Brandt/ Facebook
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар