Svadbeni običaji - neobično poreklo

Momačko veče, uloga kuma, Ceremonija obreda, položaj prstena na ruci, "vezivanje čvora"... Svadbeni običaji, kojih se mnogi parovi pridržavaju, a koje povezujemo s ljubavlju, prijateljstvom i zabavom – zapravo imaju praktične korene. Znate li otkuda potiču neki od najčešćih svadbenih običaja?


Najava venčanja

 
Ovaj običaj, koji se zadržao do današnjih dana, zahtevao je od para zvaničnu, pisanu najavu venčanja. Cilj ovakve najave bio je da se porodice uvere da mladenci nisu - u rodu.

Otac predaje mladu

 
Venčanja su nekada bila poslovne transakcije, pa je u tom smislu otac mladu pratio do oltara kako bi "vlasništvo" predao mladoženji. Romantično?!

Momačko veče

 
Ovakve su zabave u početku organizovali spartanski vojnici, a radilo se o svečanosti kojom se opraštalo od samačkog života.

Uloga kuma

 
Iako danas mladoženja za kuma najčešće bira svog najboljeg prijatelja, u početku se radilo manje o kvalitetu prijateljstva, a više o veštini mačevanja. Naime, u nekim je slučajevima mladoženji bila potrebna i oružana pomoć.

Ceremonija obreda

 
Mlada tokom obreda stoji s leve strane, jer je mladoženji bila potrebna slobodna desna ruka, u slučaju da treba odbraniti buduću suprugu od ostalih, razočaranih prosaca.

Položaj prstena na ruci

Venčani prsten nosio se na četvrtom prstu leve ruke, jer su stari Grci i Rimljani verovali da krvni sudovi u domalom prstu vode direktno do srca.

"Vezivanje čvora"


Izreka potiče od doslovne prakse kada su parovima ruke vezivali zajedno, jer se time simbolično prikazuje obaveza koje se moraju pridržavati stupanjem u brak.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар