Nasa upozorava: "Nešto čudno" dešava se na Suncu

Očekivalo se da će 2013. biti godina Sunčev maksimum, odnosno vrhunac jedanaestogodišnjeg ciklusa. Međutim, solarna aktivnost je neočekivano niska, navode u Nasi.

Broj sunčevih pega mnogo je manji nego 2011. godine, a solarne eksplozije nisu bile tako česte, iako je Nasa najavljivala solarne oluje

Broj pega na Suncu snimljen 28. februara 2013. godine Nasinim uređajem HMI (Helioseismic and Magnetic Imager) mnogo je manji od uobičajenog stanja, kada je površina Sunca doslvno prekrivena pegama.

Zato su se mnogi zapitali da li je Nasa prosto napravila pogrešnu računicu. Međutim, stručnjak iz Nasinog Centra za svemirske letove "Godar" Din Pesnel ima drugačije objašnjenje ovog fenomena.

- Ovo je Sunčev maksimum. Ipak, izgleda drugačije od onog što smo očekivali zato što ima dva vrhunca. Poslednja dva solarna vrhunca, iz 1989. i 2001. godine, nisu imala jedan, već dva vrhunca. Solarna aktivnost bi naglo narasla, zatim isto naglo pala, a onda ponovo porasla, stvarajući mini-siklus koji traje oko dve godine – rekao je Pesnel.

Ista stvar možda se dešava upravo sada, kada je broj sunčevih pega skočio u 2011. godini, a onda naglo opao u 2012, ukazuje Pesnel.

Prema očekivanjima Nase, taj broj mogao bi ponovo da skoči u 2013. godini.

- Sa priličnom sigurnošću mogu da kažem da će se još jedan vrhunac desiti 2013. i da će trajati sve do 2014. godine - kaže Pesnel.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар