Zašto Kinezi zaziru od godine Zmije?

Кинезима 10. фебруара стиже Нова година по лунарном календару, а њихов 12-годишњи зодијак ће прећи од змаја у једну од најнеомиљенијих животиња на свету - змију. 

Незаслужено каква би могла бити и репутација змије и две последње године у знаку тог гмизавца се сматрају лошим. Тако је 2001. била година терористицког напада 11. септембра на Њујорк и Вашингтон, а 1989. је обележио крвави обрачун са продемократским студентима на централном пекиншком тргу Тјенанмен.

    Многи се питају да ли и ова година може да донесе црне облаке.
    "У кинеској митологији змије су често повезиване са монструмима или инкарнацијама монструма, тако да се могу очекивати политичке турбуленције", каже тајвански астролог Цаи Шанг Ћи.

    Кинеска Нова година је најважнији празник у региону када се током недељу дана породице окупљају, посећују храмови и сви уживају у гастрономским специјалитетима. За то време све радње и установе су затворене, послови стају а иначе најдинамичнији привредни регион упада у стање апсолутног мировања.
    У Кини почетком ове године парови обицно не планирају долазак на свет деце како би избегли да буду рођена у години змије, за разлику од много пожељније претходне године змаја. Гинеколози кажу да много мање парова у последње време долази на консултације, за разлику од периода када се приближавала година змаја.
    Продавцима је такође теже да продају фигурице змије и предмете с тим знаком. "Прошле године нам је посао ижао много боље јер сви воле змаја, без обзира у ком су знаку рођени", каже АП-у власник фабрике сувенира у Венџоу, Лин Пеисианг.
    "Ове године посао је слабији, јер само они који су рођени у знаку змије воле ту животињу. Знак змије је симбол страха. Људи се престраше када виде или чују змију", каже Лин.

    Иако се многи плаше змије, неки астролози и заговорници фенг шуиа, кинеске вештине уређивања кућа и простора и избора датума за увећање среће, виде добре знаке за 2013.
    Мајстор фенг шуиа из Хонг Конга, Рејмонд Ло настоји да удахне позитивно значење наступајућој години. Он је указао да је, на основу астролошких табела, овогодишња сорта змије блага "јутарња роса", тип распрострањене водени змије, мање отровне од њених предходница ранијих година.

     "Она је умерена, скромна и стрпљива", каже Ло за змију у 2013. Он додаје да је оптимиста у погледу изгледа за ову годину у целини и да види добре прилике за економски раст.
    Ипак, људи треба да предузму мере предострожности против традиционалне деструктивне моћи змија, можда носећи мајмунске привеске око врата. То се посебно односи на оне који су рођени у години змије, рекао је он, као што је и кинески лидер Сји Ђинпинг, који је рођен 1953. када је окончан Корејски рат.
    "Мајмун је једина животиња која стварно зна како да поступа са змијом", каже Ло.

    Цаи је, такође, углавном оптимиста у погледу Нове кинеске године. Он верује да ће потребна ликвидност бити остварена у светској економији и да ће бебе рођене у наредних 12 месеци бити само-мотивисана и агилне.
    На неповољној страни, упозорава он, може да дође до великих поплава и цунамија.
    Ло каже да ће ова година змије бити време стабилног напредка насупрот много турбулентнијој природи одлазеће године змаја.
    "За разлику од змајева који чине нагле покрете а који привлаче пажњу, змије предузимају полагане и стабилне кораке", каже он јасно стављајући до знања да сматра  да је шиштање године змије горе од њеног уједа. (Танјуг)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар