Zbog čega kod žena izostaje mesečni ciklus?

Prvo na šta žene pomisle kada izostane mesečni ciklus je - trudnoća! Međutim, razlozi za izostanak menstruacije mogu da budu brojni, ali je svako odstupanje od normalnog ciklusa siguran znak da se treba obratiti lekaru za pomoć.
Zbog čega sve može da „zakasni“ menstruacija, za Novosti je objasnila ginekolog dr Mima Fazlagić.

1. TRUDNOĆA - najčešće se izostanak menstruacije dešava zbog trudnoće i svi ginekolozi moraju da krenu od toga. Čak i ako pacijentkinja to smatra nemogućim. Izuzetak može da se napravi samo ako u anamnezi piše da u proteklom periodu žena nije imala intimne odnose. U suprotnom, lekar može da zatraži da se uradi analiza beta HCG iz krvi, koja potvrđuje trudnoću. Ako je nalaz negativan, treba istražiti i druge mogućnosti.


2. ANOREKSIJA - ako je pacijentkinja mlada devojka koja ima regularne cikluse, a isključi se trudnoća, treba pomisliti na anoreksiju. Izostankom mesečnog ciklusa telo šalje signal da nešto nije u redu. I zato kada organizam izgubi bazalnu težinu gubi se i ciklus.


3. GOJAZNOST - i prekomerna težina dovodi do hormonskih poremećaja, ali se to dešava postepenije, nikada nije nagla promena kao kod anoreksije, pa organizam ima „vremena“ da se prilagodi višku telesne mase. Ovaj problem je obično udružen sa još nekim endokrinim problemom, i zajedno dovode do poremećaja ciklusa.


4. MENOPAUZA - kod žena koje se bliže menopauzi izostanak mesečnog ciklusa se smatra normalnim, i karakterističan je za perimenopauzu.


5. POREMEĆAJI - u najboljem reproduktivnom periodu menstruacija može da izostane usled hormonskih poremećaja. Nekada se „krivi“ policistični jajnici - hormonski poremećaj koji ukazuje da je izostala ovulacija. Umesto da sazri jedna jajna ćelija, napravilo se 20 ili 30 malih jajnih ćelija, hormoni se rasipaju, a zbog njihove nedovoljne koncentracije nema ni pravilnog ciklusa.


6. HORMONI - važno je da lekar ne izostavi iz ispitivanja i druge hormone jer su hormoni jajnika i hipofize spojeni sa drugim hormonima, najčešće štitnom žlezdom, ili eventualno, koncentracijom šećera u krvi. Može da se otkrije i problem sa hormonima hipofize, nadbubrega, što iziskuje detaljnije istraživanje.


7. BIORITAM - rad po smenama takođe može da dovede do izostanka menstruacije. Hormoni imaju krive lučenja, neki su aktivni noću, a drugi danju. Kada se prisilno izmeni bioritam, promeni se i koncentracija lučenja hormona. To ne moraju da osete sve žene, ali za neke može da bude veliki šok, koji će dovesti do hiperprolaktinemije i izostanka ciklusa. To umnogome zavisi od genetskog sklopa, jer ne reagujemo svi isto.


8. PRIMARNA AMENOREJA - dijagnostikuje se ako žena do 17. godine nije dobila menstruaciju. U osnovi može da bude neki hormonski poremećaj, na primer poremećaj u hormonima hipofize ili jajnika, ili poremećaj u razvoju polnih organa. Sa druge strane, nekada problem nastaje zbog nekih banalnih razloga, recimo da na himenu nema otvora. Kako bi se tačno utvrdio uzrok primarne amenoreje, devojke koje do 16. najkasnije 17. godine ne dobiju mesečni ciklus trebalo bi da se jave ginekologu.


STRES
Menstruacija može da izostane zbog stresa jer on podiže nivo prolaktina, hormona koji reguliše gojenje, a kada se poveća njegov nivo u krvi, izostaje ovulacija i menstruacija. Telo se na taj način brani od šoka. Stres ne mora da bude samo psihički, na ciklus mogu da utiču i promena uslova života, temperature ili klime uopšte, spremanje ispita...
(Novosti)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар