Migrena sa "aurom" povećava rizik od šloga i infarkta

Žene koje pate od migrena koje prate tzv. "aure", odnosno vizuelne smetnje, kao što su svetlosni bljeskovi, su pod povećanim rizikom od srčanog udara, šloga i stvaranja krvnih ugrušaka, ukazuje jedna velika i dugotrajna američka studija, koju je sprovela Akademija za neurologiju SAD.

Tom studijom je bilo obuhvaćeno 27.860 žena, od kojih je 1.435 imalo migrene sa aurom, izveštava AFP. Među učesnicama istraživanja je tokom petnaest godina praćenja registrovano 1.030 slučajeva srčanog udara, šloga ili smrti zbog kardiovaskularnih oboljenja.


Ispostavilo se da, posle povišenog krvnog pritiska, najveći faktor rizika za takve ishode prestavlja migrena sa aurom - veći nego dijabetes, pušenje, gojaznost ili istorija srčanih bolesti u porodici, ističe koautor pomenute studije Tobajas Kurt.
Konstatovano je da je među ženama obolelim od migrene, kod onih sa aurom rizik od infarkta, šloga ili kardiovaskularne smrti tri puta veći nego kod onih koje nemaju propratne vizuelne smetnje.


Kod ispitanica koje su patile od migrene sa aurom, a uzimale su i hormonska kontraceptivna sredstva, je utvrđen i povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u odnosu na ostale migrenozne ispitanice.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар