Upoznajte vatikanskog kućnog isterivača đavola

I sa 86. godina, otac Gabriele Amorth još uvek obavlja nekoliko egzorcizama na dan. On je vatikanski kućni isterivač đavola, a mnogi ga uopšte ne doživljavaju kao ozbiljnu osobu nakon što je izjavio da vežbanje joge i čitanje knjiga o Hariju Poteru vode u satanizam.

Otac Gabriele postao je egzorcist rimske mesne crkve 1986. za vreme pontifikata Ivana Pavla II. Danas, u 86. godini života, ovaj član Družbe svetog Pavla se još uvek istim žarom bori protiv onoga što naziva “Velikim neprijateljem”. Otac Amorth pripoveda o toj borbi u knjizi “Posljednji egzorcist” koju je napisao s novinarom Paolom Rodarijem iz dnevnog lista Il Foglio.

Osim Lucifera, sveštenik ima i druge neprijatelje, a to su ljudi koji ne veruju da đavo postoji. “Vaša ekselencijo, vi morate pročitati knjigu”, rekao je Amorth jednom moćnom kardinalu rimske kurije koji je kazao da je Satana proizvod praznoverja. Kardinal ga je pitao: “Koju knjigu da pročitam?” Egzorcist mu je kazao: “'Novi zavet”, rezolutan je bio Amorth i dodao: “Da li ja grešim ili je egzorcizam bio jedna od primarnih aktivnosti Isusa?”

Sveštenik izvodi osam do 10 egzorcizama na dan, uključujući nedelje i sam Božić. Misli da je đavo posvuda čak i u palatama Vatikana. Kaže da je u to bio uveren i Ivan Pavle II koji je i sam provodio egzorcizme.

Prvi je egzorcizam poljskog pape održan 27. mart 1982. godine. Biskup Spoleta, Otorino Alberti, doveo je Papi mladu ženu, Frančesku Fabrizi. Pred Papom, počela je plakati i grčiti se na podu uprkos Papinim zapovestima đavolu da se povuče. Umirila se je tek kada je Ivan Pavle II kazao: “Sutra ću slaviti misu za tebe.”

Nekoliko godina kasnije posetila je Papu s mužem. Bila je smirena, srećna i trudna. Za Ivana Pavla II to je bila vrlo moćna scena. Biblijska, kako je naveo kasnije u memoarima.



Moć Pape Benedikta nad Satanom

Benedikt ne obavlja egzorcizme, ali Amorth veruje da đavo njega smatra čak opasnijim od Ivana Pavla II. U knjizi navodi da su dva njegova asistenta povela dve žrtve đavolske opsednutosti na Trg svetog Petra kako bi prisustvovali Papinoj opštoj audijenciji sredom. Kada su ugledali Benedikta XVI, pali su na tlo, valjali se, vrištali i slinili. Benedikt je to primetio. Došao je bliže i blagoslovio ih. Istoga časa su se umirili.

Prema ocu Amorthu, Satana je uvek napastovao katoličku hijerarhiju i stanovnike Vatikana. Kaže i da su satanističke sekte iza slučaja Emanuele Orlandi (15), kćeri zaposlenika Vatikanskog grada koja je misteriozno nestala 22. lipnja 1983.

Pater Amorth tvrdi da đavo dovodi u iskušenje bilo koga: sveštenike i laike, mlade i stare. On smatra da je delo Sotone i ono koje se dogodilo 2000. u malom mestu Ćiavena, na severu Italije, kada je troje tinejdžera ubilo opaticu Mariju Lauru Maineti. Kasnije su kazale da je to bila žrtva posvećena đavolu. Devojke su, koje li slučajnosti, puno slušale muziku Merlina Mensona, što je za oca Gabrielea vrlo čest način širenja satanističkih ideja među mladima.

Amorth kaže da je film “Egzorcist” (The Exorcist), utemeljen na istinitom događaju pedesetih godina u Sent Luisu (SAD), prilično dobar način da se spozna šta egzorcisti rade, iako ističe da je film ipak donekle preterao u pojedinim svojim aspektima.
(B92)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар