Protiv hroničnog bola bez lekova

Ugradnja neurostimulatora sprečava jake bolove kod pacijenata koji pate od hroničnog bola.

U Nemačkoj svaki petnaesti pacijent redovno prima lekove protiv bolova, što često ima ozbiljne propratne pojave, upozoravaju stručnjaci i navode da postoje i drugi načini za otklanjanje bolva.

Postoji i drugi način za otklanjanje bola, a to je ugrađivanje modernog neurostimulatora. Reč je o nizu od osam malih metalnih pločica, elektrodama koje su kao tanak štapić položene duž nekoliko pršljenova u blizini nervnih niti.

Oni emituju električnu struju, a kabl vodi duž kičme do kuka, pri čemu se pod kožom nalazi baterija sa uređajem za upravljanje veličine kutije šibica, prenosi "Dojče vele".

Neurohirurg Univerzitetske klinike u Kelnu dr Torsten Ritman objašnjava da neurostimulacija funkcioniše tako što "prevari" mozak.

"Elektrode se stavljaju na kičmenu moždinu da bi se signal bola zaustavio na određenom nivou i umesto bola bolesnik oseća vrlo prijatne žmarce", kaže doktor Ritman.

Neurostimulacija ne pomaže jedino onima koji su neuspešno operisali diskus herniju, a postoje mnoge druge bolesti i povrede koje izazivaju trajne i jake bolove kao što su angina pektoris, jaka infekcija herpesom ili kila.

Doktor Ritman ističe da ta metoda mnogo pomaže povređenima u saobraćajnoj nesreći i ranjenima i dodaje da je metoda mnogo pomogla ljudima koji su bili u ratovima, kojima su udovi amputirani, onima koji su doživeli automobilsku nesreću, pali sa motora…

On kaže da se implantacija odvija relativno brzo i posle samo nekoliko dana pacijent može da izađe iz bolnice.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар