Sveti Ćirilo i Metodije: Šta se na ovaj praznik ne radi

Srpska pravoslavna crkva 24. maja proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, praznik koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.


Ćirilo i Metodije u narodu poznati i kao Sveta braća, bili su braća iz Soluna, koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji. Svojim radom oni su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“. Ćirilo i Metodije su napravili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Nakon njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad. Pravoslavna crkva ih slavi 24. maja.

Ćirilo je nakon smrti sahranjen u Crkvi Svetog Klimenta u Rimu, gde su sahranjene i njegove mošti. Mošti se nalaze u betonskom sarkofagu u kripti crkve i mesto su hodočašća mnogih Slovena. Iznad sarkofaga se nalazi više mermernih spomen-ploča, na kojima su ispisane izjave zahvalnosti za Ćirilov prosvetiteljski rad kod Slovena. Ploče su uglavnom sa tekstom „Kirilu Slovenskom, zahvalan ..... narod”, gde se nalaze zahvalnice Bugara, Rusa, Čeha, Slovenaca, Slovaka, Crnogoraca, Ukrajinaca, Hrvata, Makedonaca itd. Jedino još uvek ne postoji ploča sa zahvalnošću srpskog naroda.

Metodije je u Moravskoj kneževini preveo na slovenski jezik Bibliju. Nakon njegove smrti, u Moravskoj je zabranjena slovenska liturgija, a knez Svetopluk je progonio njegove učenike.

Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna, iz vremena kada je hrišćanska crkva bila jedinstvena, obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama.

Ćirilo i Metodije odnosno „slovenski apostoli" stvorili su glagoljicu, prvo pismo Slovena dok su prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga izgradili osnove slovenske pismenosti. Treba napomenuti da se radilo o prvom političkom osvešćivanju Slovena u istoriji. Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo ćirilicu.

Od 2019. godine na današnji dan obeležava se i državni praznik Dan slovenske pismenosti i kulture.

Što se tiče narodnih verovanja, ovo je crveno slovo i ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove.


Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар