Dugoročna prognoza vremena za mart i april 2024. godine

Baba Marta se, izgleda, ne predaje...

Foto: Pixbay

Posle vetrovitog i natprosečnog toplog početka meseca, 4. marta stiže blago zahlađenje s kišom.

Od 13. marta se očekuje najhladniji deo meseca, kada će biti pretežno sunčano, ali najviša dnevna tempratura neće preći 10. podeok

Oko 16. marta će otopliti, u proseku za pet stepeni, ali će se cele sedmice smenjivati topli i hladniji dani.

Razvedravanje, uz porast temperature, krenuće 24. marta.

RHMZ Srbije

U aprilu će, prema dugoročnoj prognozi RHMZ Srbije, biti toplije nego što je uobičajeno, a srednja minimalna temperatura biće veća za oko jedan stepen od višegodišnjeg proseka. Vlažnost će u ovom mesecu biti prosečna, a u prvoj dekadi biće moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Maj je jedini od narednih šest meseci za koji se ne prognoziraju temperature veće od uobičajenih, već će one biti u granicama višegodišnjeg proseka. U većem delu zemlje maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji prosečno topao i vlažniji nego inače. Srednja minimalna temperatura vazduha, navodi RHMZ, biće u granicama višegodišnjeg proseka, a njena vrednost će u proseku biti veća za oko 0,4 stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

Jun će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i malo suvlji. Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko 0,6 stepeni Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

Niz meseci toplijih od uobičajenih za to doba godine nastavlja se sa julom, za kada prognostičari RHMZ predviđaju srednju minimalnu temperaturu iznad višegodišnjeg proseka, a njena prosečna vrednost biće za oko 0,7 stepeni veća od tog proseka.

Osim što će biti topliji, jul će biti prosečno suv, a moguća je pojava toplotnih talasa.

I avgust će u većem delu zemlje biti topliji i suvlji, u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan, a u zemlji se očekuju i toplotni talasi. Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko jedan stepen od tog proseka.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар