DANAS SLAVIMO DVA VELIKA SVECA: Sveti Nikolaj je bio ISCELITELJ, a Sveti Isidor pomaže na POSLOVNOM polju

Po tvrđenju istoričara Nikifora sveti Isidor je napisao preko deset hiljada pisama raznim licima, u kojima je jedne ukorevao, druge savetovao, treće tešio, četvrte poučavao: "Važnije je poučavati se dobrodeteljnom životu nego li krasnorečivom propovedanju", piše on u jednom pismu.Jedan od najučenijih ljudi tog doba, rođen je u Egiptu, bogatoj aleksandrijskoj porodici.

Poživeo je dugo, uradio mnogo, proslavivši Hrista Boga životom i perom i preselio se u Carstvo Hristovo oko 436. godine.

Prepodobni Isidor Pelusiot danas se smatra zaštitnikom pisaca, književnika i svih onih koji žive od pisane reči.

Njegove pouke mogu da pomognu ovim ljudima ne samo na poslovnom polju nego i, što je mnogo važnije, duhovnom razvoju. Prvo i osnovno pravilo za Isidora: "Prvo tvoriti, pa onda učiti, po primeru Gospoda Isusa."

Sveti Nikolaj Studit je hrišćanski svetitelj, monah i iguman Studitskog manastira.

Rođen je 793. godine na Kritu, u selu Kidoniji. Kao mali izučio je Sveto Pismo. Kasnije odlazi u Carigrad u Studijski manastir, gde je bio njegov ujak, sveti Teofana Načertanog Teodoru, a iguman manastira sveti Teodor Studit. Tamo je živeo sa ostalom decom u zasebnom domu, koji se nalazio van manastirske ograde, i bio podignut za školu deci. Kasnije se tamo zamonašio i primio sveštenički čin.

Za života je činio čudesa silom blagodati Božje. Tako: isceli od bolesti Evdokiju, ženu cara Vasilija, i Jelenu, ženu patrikija Manuila.

Umro je 4. februara 868. godine, u svojoj sedamdeset i petoj godini.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 4. februara po crkvenom, a 17. februara po gregorijanskom kalendaru.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар