Spavanje na boku jedini ispravan položaj koji čuva zdravlje, većina pravi grešku sa jastucima

Dobar san jača imuni sistem, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja. Tako spavanje na boku najbolje štiti kičmu, a san na stomaku smanjuje pritisak na diskove. Ipak, najbolji položaj je onaj koji nama odgovara i omogućava nam zdrav san.

Foto: Pixabay

Spavanje na leđima: Odlično za kičmu, loše za hrkače

Spavanje na leđima štiti od boli u kičmi i vratu. Najbolji je izbor za zdravlje unutrašnjih organa, a pomaže i kod mršavljenja. Da bi kičma bila u pravilnom položaju najbolje je da ispod kolena stavite jastuk. Međutim, ovaj položaj ne preporučuje se ljudima koji hrču zato što će samo da pogorša njihovo stanje. Jezik pada u donji deo grla i zatvara disajne puteve zbog čega je hrkanje još intenzivnije.

 

Spavanje na boku: Odlično za disanje

Fetalni položaj ili spavanje na boku sprečava pojavu bolova u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kičme. Najvažnije je da je glava u istoj ravni kao i telo, odnosno na jastuku, jer biste u suprotnom mogli da iskrivite vrat i pokvarite držanje. Takođe, ovaj položaj olakšava disanje i napinjanje stomaka i ublažava gorušicu. Najbolji je izbor za sve one koji hrču, ali mana mu je ta što uzrokuje bore. Koža je stalno naslonjena na jastuk što uzrokuje gužvanje.

I još jedna važna stvar, kada spavate na boku, trebalo bi da spavate na strani koja nije dominantna, dakle, ako ste dešnjak spavate na levoj strani. Jastuk je obavezan, ali mora da bude nizak i nov. Visok jastuk u ovom položaju može da napravi problem sa vratom.

Prema mnogim stručnjacima za san, upravo je ovo najpovoljniji položaj za spavanje.


Spavanje na stomaku: Dobro za bol u donjem delu leđa, loše za kičmu

Povremeno spavanje na stomaku ublažava bolove u donjem delu kičme jer smanjuje pritisak na diskove. Ipak, stručnjaci ističu da je ovaj položaj najriskantniji za leđa. Osim toga stvara se pritisak na živce, zbog čega su nakon buđenja mogući trnci i gubitak osećaja u rukama i nogama, piše Fitsugar.com.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар