VREMENSKA PROGNOZA: Kakvo nas vreme čeka do kraja 2023. godine

Republički hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za Srbiju, u kojoj su naveli kakvo nas vreme čeka do kraja godine! Sudeći prema njihovoj prognozi, očekuje nas jesen kakvu davno nismo imali, dosta toplija, ali i dosta vlažnija, nego prethodne. Takođe, i decembar, prvi zimski mesec, biće blaži nego što smo navikli.

Foto: Pixabay

Meteorolozi RHMZ navode da će oktobar biti dosta topliji i vlažniji mesec u odnosu na prosek, kao i novembar. Sa druge strane, decembar će biti dosta blaži i malo vlažniji nego što smo navikli i praktično 

- Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.0 stepeni - navode iz RHMZ.

Ističu da će mesečna suma padavina tokom oktobra biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će vrednosti sume padavina u većem delu Srbije biti 5 mm do 10 mm više, a u Negotinskoj Krajini za 10 mm do 20 mm više u odnosu na višegodišnji prosek.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek.


Kakvo će biti vreme u Beogradu?

Kada je u pitanju Beogradu i šira okolina, srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12 stepeni. Mesečna suma padavina tokom novembra biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 62 mm.

RHMZ u sezonskoj prognozi navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.0 stepeni . Mesečna suma padavina tokom decembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek - navode u RHZM.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар