"Navika" koja povećava rizik od prevremene smrti za 26 odsto

Usamljenost povećava rizik od prevremene smrti za 26 odsto, pokazala je studija Univerziteta Birgam Jang, a objavljena je u časopisu Perspectives on Psychological Science.

Foto: Pixabay

Socijalna izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećava taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da osama može jednako biti loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja, piše Zadovoljna.hr.

Naučnici su napravili razliku između osoba koje se osećaju usamljenim i onih koji stvarno nemaju kontakt sa spoljnim svetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osećaju sretnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osećaju osamljenima.

Ako kažemo ljudima da se više druže sa drugima, to bi moglo da reši problem društvene izolacije, ali ne i osećaj usamljenosti. Baš zato bi trebalo da prihvatimo da su obe kategorije jednako važne, tvrdi vođa studije Džulijen Holt-Lanstad.

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu da sve veći broj ljudi u svetu živi u društvenoj izolaciji te da ostvaruju sve manje veza licem u lice. Sa druge strane, istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet i daju životu veći smisao.

Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, kao i imati bogat društveni život, savetuje dr Holt-Lanstad.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар