DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA za oktobar i novembar 2023.

Kakvo nas vreme očekuje u predstojeće periodu - saznajte iz dugoročne prognoze.

Foto: Pixabay

„Početkom oktobra, biće pretežno sunčano i natprosečno toplo vreme. Samo se u subotu uveče na severu, a u nedelјu i u ostalim krajevima očekuje prolazno naoblačenje sa lokalnom pojavom kiše ili kratkotrajnih plјuskova sa grmlјavinom“, kažu na sajtu RHMZ.

Dodaju da će jutra biti sveža, a maksimalne temperature u većini mesta od 23 do čak 28 stepeni.

I izgleda da se leto drži još uvek, mada je kalendarski prošlo i da laganu odeću ne treba još uvek da pakujemo u ormare, budući da su takvi maksimumi oko 28 stepeni često i u udarnim letnjim mesecima.

Da će biti toplo, potvrđuje i meteorolog Marko Čubrilo.

„Oo 5. oktobra sledi još jedno prolazno naoblačenje uz vrlo malo kiše, pojačan severni vetar i novo, manje zahlađenje, te bi oko 6. oktobra maksimumi trebalo da se kreću od +15 do +22 stepena Celzijusa.

„Zatim bi barem do 9. oktobra, a verovatno i duže pod uticajem anticiklona preovlađivalo stabilno i relativno toplo vreme. Noći će biti sveže, ponegde i maglovite uz minimume od +4 do +14 stepeni Celzijusa, a dani prijatno topli uz maksimume od +17 do +23 stepena Celzijusa.“

A kada nam stiože konkretnije zahlađenje?

„Cluster ECMWF-a tek negde prema 14. oktobru ima signal za moguće jače pogoršanje vremena“, kaže Čubrilo.

Evo i mesečne prognoze AccuWeathera, iz dana u dan, za mesec oktobar 2023.

AccuWeather

Dosad su svi bili saglasni da nas čeka toplija zima, ali meteorolog Ivan Ristić kaže da "ima nade" za one koji vole sneg.

U periodu od decembra do februara u Srbiji nas čekaju obilne snežne padavine, najavio je meteorolog Ivan Ristić.

„Možda ima nade i za nas koji volimo sneg, ECMWF najava obilnih snežnih padavina u Srbiji tokom predstojeće zime“, napisao je Ristić na Fejsbuku.

On je objasnio da najnoviji model pokazuje da ćemo u zimskom periodu imati dosta snega, a prvi možemo očekivati sredinom decembra.

„Model pokazuje da će biti dosta snega u Srbiji, ali i u našem regionu. Ono što je zanimljivo i što je zapravo i retkost je da u Americi neće biti mnogo snega. Prošle godine ovaj model nije predviđao snežne padavine za Evropu, ali ih je bilo što se tiče Amerike. Sada pokazuje da ćemo mi imati dosta snega“, kazao je Ristić, a prenosi Srbija danas.


RHMZ: SEZONSKA PROGNOZA VREMENA

NOVEMBAR 2023: U većem delu Srbije topliji i vlažniji, a u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji i Šumadiji topliji i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.7ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom novembra biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Zapadoj Srbiji i Šumadiji biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednosima u proseku oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 47 mm.



DECEMBAR 2023: Blaži i malo vlažniji decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 59 mm.


JANUAR 2024: Blaži i vlažniji januar. Slabi ili umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 59 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар