Tabletu koja ubija rak počeli da testiraju na ljudima, ima li razloga za optimizam

Predkliničko istraživanje koje se provodi u Sjedinjenim Američkim Državama iznedrilo je tabletu koja "ubija rak", odnosno koja "uništava" krute tumore, a zdrave ćelije ostavlja netaknute, piše Sky News.

Foto: Pixabay

Tableta kodnog imena AOH1996 razvija se već 20 godina, a napada kancerogenu varijantu jezgrinog antigena proliferirajućih stanica (PCNA), jelančevine koja je smještena u jezgri stanica u proliferaciji. U svoj mutiranoj formi, PCNA je “ključna” za umnožavanje DNK i popravljanje svih “tumora u ekspanziji”.

City of Hope, jedna najvećih istraživačkih i zdravstvenih organizacija u SAD-u, razvija tabletu AOH1996.

– PCNA je poput velikog čvorišta terminala u vazdušnoj luci koja sadržava više punktova za pristup avionima – rekla je profesorica Linda Malkas, jedna od naučnica koja radi na tableti.

– Podaci sugeririšu da je PCNA koja se nalazi u ćelijama raka unikatno drukčija i to nam je omogućilo da osmislimo lek koji isključivo napada PCNA u ćelijama raka – dodala je Malkas.

– Naša je tableta poput mećave koja zatvori ključno čvorište u vazdušnoj luci. Ona prizemlji sve "avione" koji nose stanice raka – ustvrdila je Malkas.

Iako su inicijalni rezultati pomenutog istraživanja obećavajući, ono je za sada pokazalo samo da tableta AOH1996 može onemogućiti rast tumora ućelijskim i životinjskim modela.

U toku je prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima.

Tableta je učinkovito lečila ćelije koje su izvedene iz rakova dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice i pluća.

Ranije se smatralo da se PCNA ne može napadati lekovima. Medicinska se zajednica nada da bi pozitivan ishod istraživanja mogao dovesti do razvoja personalizovanih lekova protiv raka, prenosi Hajat.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар