Nevreme u Srbiji: Šta je to superćelijska oluja i koliko opasna može da bude

Iz Hrvatske i Slovenije nevreme je došlo i u Srbiju. Jak vetar i kiša rušili su drveće, ograde, nestajala je struja, zatvoren je aerodrom, padali semafori... A svemu je krivo horizontalno rotirajuće kretanje vazduha.

Foto: Pixabay

Superćelijske oluje su poseban i ozbiljan meteorološki fenomen koji donosi izuzetno opasne vremenske uslove. Ove oluje se razlikuju od običnih oluja po svom organizovanom i dugotrajnom karakteru, a često prate ekstremno snažni vetrovi, velike količine padavina i tornada.

Za portal Cromateo Nick Wiltgen, meteorolog meteorološkog portala Weather.com, objasnio je da "Superćelijsku grmljavinsku oluju obeležavaju postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov njihovog nastanka je kombinacija vetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdizuće kretanje vazduha koje stvara oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta je rotacija često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada.“

Prema Nacionalnoj meteorološkoj službi Sjedinjenih Američkih Država, superćelijske oluje su najopasniji oblici oluja i mogu proizvesti intenzivne vrtloge, uključujući dugotrajne i snažne tornade, kao i veliku gradonosnu kišu.

One imaju posebne karakteristike koje ih razlikuju od drugih oluja i zahtevaju pažljivo praćenje i upozorenja.

Superćelijske oluje mogu biti vrlo opasne i zahtevaju posebne mere opreza. One se razlikuju od običnih oluja po svojoj organizovanosti i sposobnosti da produženo opstanu, često prateći putanju poznatu kao ‘superćelijska staza, objašnjeno je na sajtu Nacionalnog centra za oluje SAD.

Upravo zato, zvanična Instagram stranica MUP Srbije objavila je uputstvo o tome kako se ponašati u slučaju oluje. Građanima se savetuje da obezbede sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše, zatvore prozore i spoljna vrata, kao i da izbegavaju kontakt sa metalnim predmetima, jer su dobri provodnici.

U slučaju da se nađete napolju, treba izbegavati visoke strukture, vrhove brda i planina, kao i otvorena polja, telefonske kablove i električne vodove. Preporučuje se pronalaženje zaklona u zgradi ili automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju. U grupi ljudi, važno je održavati razdaljinu od pet metara između osoba.

Naučnici i istraživači ističu da je praćenje ovog meteorološkog fenomena od ključnog značaja za pravovremeno upozorenje građana o potencijalnoj opasnosti. Superćelijske oluje mogu imati implikacije ne samo na lokalnom nivou, već i za klimu, jer transportuju vodu i led u stratosferu, što ima uticaj na klimatske promene.

Klimatolozi i meteorolozi izrazili su zabrinutost zbog čestih pojava superćelijskih oluja i naglašavaju potrebu za daljim istraživanjem i praćenjem ovog fenomena kako bi se unapredile metode prognoze i pružile ranije upozoravajuće informacije ne samo u Srbiji, već i širom sveta.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар