DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA ZA AVGUST I SEPTEMBAR 2023.

U avgustu se, sudeći prema prognozi Republičkog-hidrometeorološkog zavoda, opraštamo od nesnosnih vrućina, a očekuje se i 12 kišnih dana.

Foto: Pixabay

Temperature neće prelaziti 40 stepeni, a u Beogradu će najtoplije biti prvih dana meseca kada bi temperature trebalo da budu između 32 i 35 stepeni. Zatim sledi naglo zahlađenje, pa će 6. avgust biti najhladniji dan u mesecu kada će maksimalna temperatura biti samo nekoliko stepeni iznad 20. podeoka na Celzijusovoj skali.

Slično vreme prognozirano je i za Novi Sad i Kragujevac. Niš će biti najtopliji veći grad u avgustu, sa najviše dana iznad 30 stepeni, kao i najmanje kišnih dana.

Najviše kiše trebalo bi da padne 5, 6, 9, 10, 17, 18. i 20. avgusta.

Foto: Printscreen/RHMZ

Najsvežije će biti na planinama. Na Zlatiboru i Kopaoniku najniže temperature će se spuštati i do osam stepeni.

Na Kopaoniku se očekuje maksimalna temperatura do 25 stepeni, dok će na Zlatiboru živa skočiti i do 28 podeoka, preneo je Sputnjik. 

Vrućine i oluje

Avgust bi, po sezonskoj prognozi RHMZ biti topliji i prosečno vlažan – trebalo bi da bude malo topliji od proseka, ali izgleda da neće biti paklenih vrućina koje su nas mučile u julu. A biće i „osveženja“.

Ovih dana nam sledi rast temperature – najtoplije će biti u četvrtak i petak, 3. i 4. avgusta u celoj zemlji, a u subotu još u južnim i istočnim krajevima, uz maksimalne temperature od 34 do 38 stepeni.

Nagli pad temperature za 10 do 15 stepeni praćen kišom, pljuskovima, grmljavinom i pojačanim vetrom, koji se na severu i zapadu očekuje prvog dana vikenda, u toku noći ka nedelji i u nedelju tokom dana, 6. avgusta, proširiće se i na ostale krajeve, a u ponedeljak, 7. avgusta, postepeni prestanak padavina.

Operativni bilten RHMZ najavljuje da se i u periodu od 9. do 11. avgusta očekuju prolazna naoblačenja sa kišom mestimično ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom, pri čemu će postojati i uslovi za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivnijim padavinama.

„Superćelijske oluje moguće su sredinom avgusta, pošto očekujemo da druga i treća dekada sledećeg meseca budu s temperaturama iznad 35 stepeni“, rekao je nedavno Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.


Prosečne temperature i padavine

„Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do +2 stepena. Srednja minimalna avgustovska temperatura vazduha biće od 22 do 24 stepena u nižim predelima, u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 19 do 25 stepeni. Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha većom od 30 stepeni, u nižim predelima, biće od 10 do 15, u Beogradu 10, a na planinama do pet tropskih dana. Tokom avgusta se prognozira količina padavina prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok se na krajnjem jugu očekuje suficit padavina“, piše u biltenu RHMZ za avgust, a Sovilj je dao i dodatno pojašnjenje.

„Prognozirana srednja maksimalna avgustovska temperatura je od 30 do 32 stepena. U pitanju je srednja temperatura što znači da će biti dana sa vrednostima ispod i sa vrednostima znatno iznad prosečnih. Prognozirano je i do 15 tropskih noći u nižim predelima“, rekao je Sovilj za Blic.

Kada je reč o količini padavina za avgust, kaže da treba očekivati da one budu u granicama normale, odnosno, da padne 50-70 mm, međutim, suficit ili višak padavina prognozira se za južne delove Balkanskog poluostrva i regiona i za jug Srbije, gde može da bude i nešto malo više od prosečnih količina.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7ºC, a avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm, navodi se u sezonskoj prognozi.


Iz dana u dan

Pogledajte i prognozu za avgust iz dana u dan koju je objavio Accuweather.

Foto:Screenshot/accuweather.com

RHMZ: SEZONSKA PROGNOZA VREMENA

SEPTEMBAR: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Zapadnoj Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.0ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.


OKTOBAR 2023: Topliji i prosečno vlažan oktobar. Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.9ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара: