Psiholozi objasnili najčešće greške koje usporavaju razvoj dečje inteligencije

Mnoge studije su pokazale da dečja inteligencija nije nasledna, već da se nasleđuje samo potencijal koji treba da se aktivira.

Foto: Pixabay

Kako objašnjavaju psiholozi, roditelji imaju najveću ulogu u ranoj stimulaciji. Međutim, kako određene stvari mogu značajno da podstaknu razvoj inteligencije kod deteta, mogu i da je sabotiraju.

Iako to u većini slučajeva rade nesvesno, dokazano je da određenim greškama roditelji usporavaju razvoj inteligencije svoje dece.

Jedna od tih grešaka je preterano prepuštanje određenim stvarima. Na primer, ako roditelj uvek ispuni apsolutno svaki zahtev deteta ili umesto njega rešava probleme, na taj način ga zapravo priprema za neuspeh.

Ova loša navika kod dece razvija mentalitet osobe koja se nikada neće zalagati za ono što želi, ali i takva deca su najčešće veoma neodgovorna i neposlušna. Ovo je izuzetno opasno za njihovu budućnost jer će uvek tražiti nekoga da im reši probleme.

Umesto toga, psiholozi tvrde da svaki roditelj ponekad treba da dozvoli svom detetu da preuzme odgovornost za svoje postupke. U suprotnom, prekomerna zaštita deteta naneće mu emocionalnu štetu, ali i usporiti njegov mentalni razvoj.

Još jedna greška roditelja, koja usporava razvoj dečje inteligencije, jeste stalno upoređivanje sa drugom decom. Iako roditelji znaju da to nije dobra navika, mnogi često upoređuju sopstveno dete sa njegovim vršnjacima ili braćom.

Prema mišljenju psihologa, poređenje deteta sa vršnjacima je loša roditeljska navika jer dete oseća da nije dovoljno dobro da bi bilo voljeno ili zbrinuto iz raznih razloga.

To kod njih, posebno tinejdžera, pojačava osećaj ljubomore, a kasnije postaje deo njihovog identiteta. Kao rezultat toga, osoba može postati konfliktna i kritikovati sve koji rade bolje od njih, prenosi Index.hr.

Dalje, postoji velika verovatnoća razvoja kompleksa inferiornosti, tokom kojeg bi dete moglo da izgubi interesovanje za samostalno obavljanje stvari i navodno usporava razvoj svoje inteligencije.






Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар