Tradicionalno presvučene mošti Svetog Zosima Tumanskog (VIDEO i FOTO)

U manastiru Tumane održano je tradaicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima, kojem je prisustvovalo na hiljade vernika. Kako se može videti na fotografijama koje su objavljene na fejsbuk stranici manastira, nepregledne kolone ljudi formirane su oko svetinje, a u njima su vernici strpljivo čekali kako bi došli do manastira.

FOTO: FACEBOOK/МАНАСТИР ТУМАНЕ / DRUSTVENE MREZE

Nakon presvlačenja, okupljenima su podeljeni delići stare odežde u koju je svetac bio obučen.

Ovo je, inače, običaj koji se tradicionalno sprovodi svake godine i kojem uvek prisustvuje veliki broj ljudi.

- Ruski monasi koji su boravili u manastiru Tumane između dva rata su imali običaj da za praznik Svetog Zosima u litiji nose njegove mošti do isposnice. S obzirom na to da je sada manastir mnogo posećen, mi smo prebacili taj događaj i duhovnu svečanost na nedelju po Spasovdanu, što je ove godine 5. jun. Tada se mošti posle svete liturgije iznose iz kivota, presvlače u novo odijanije, a delići stare odežde svetitelja se podele prisutnom vernom narodu na blagoslov. Potom, nošen na rukama sveštenika i vernog naroda, Sveti Zosim pohodi svoju isposnicu u kojoj je živeo i podvizavao se - objasnio je za RTS iguman manastira Dimitrije Plećević.

FOTO: FACEBOOK/МАНАСТИР ТУМАНЕ / DRUSTVENE MREZE

Prema procenama, ovom događaju svake godine prisustvuje od 20.000 do 40.000 ljudi.

Ma­na­stir Tu­mane na­la­zi se, podećamo, na de­vet ki­lo­me­ta­ra od Go­lup­ca, u pod­nož­ju go­lu­bač­kih pla­ni­na, na le­voj oba­li Tu­man­ske re­ke, okružen šumama. Vernici oslanjajući se na svoja iskustva kažu da ima je poseta ovoj svetinji odnosno boravak u njoj mnogo pomagao u teškim momentima.

Dolaskom rusko-srpskog monaškog bratstva iz Miljkovog manastira u Tuman 1936. godine, Zosimova sveta obitelj u svakom smislu je oživela i uznapredovala. Tada je sa blagoslovom nadležnog Episkopa braničevskog dr Venijamina izvršeno obretenje moštiju svetitelja. Ono se desilo 21. avgusta 1936. godine. Bratstvo manastira, na čelu sa igumanom Lukom, izvadilo je svete mošti iz grobnice u kojoj su počivale vekovima u priprati manastirske crkve.

Budući umivene u vodi i vinu, po drevnom hrišćanskom običaju, obučene su i položene u kivot. Ovim sveštenim događajem, tumanska sveta obitelj postala je obogaćena svetim i celebnim moštima starca Zosima, uz čudotvornu ikonu Majke Božije, koju su nakon Oktobarske revolucije, ruski monasi emigranti sa sobom doneli i ostavili u Srbiji. Prepodobni Zosim Tumanski Čudotvorac kanonizovan je 1962. godine i proslavlja se na dan obretenja moštiju 21. avgusta.

Kao i u drevna vremena, i u naše doba, manastiru Tumanu i njegovom svetitelju hodočaste mnogobrojne blagočestive duše, ištući zastupništvo pred Bogom i isceljenje od svojih bolesti i patnji. Među mnogobrojnim svedočanstvima, upisanim u letopis manastira iz novog vremena, posebno je potrebno izdvojiti da je Prepodobni Zosim darom Duha Svetoga iscelio mnoge ljude od najtežih bolesti karcinoma i leukemije, mnoge je u ratovima sačuvao, čudesno im se javivši usred borbe, kao i da je i mnoge bezdetne roditelje obradovao decom.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар