DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA za APRIL, MAJ, JUN I JUL 2023. godine

Republički hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za april. Ona će neke obradovati, neke baš i ne. Tu je i prognoza vremena iz dana u dan sajta Accuweather. Pogledajte i sezonsku prognozu vremena za maj, jun i jul 2023. godine RHMZ.


Za početak, prvog dana meseca, biće umereno do potpuno oblačno, malo svežije, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Posle podne na severu, a uveče i tokom noći i u ostalim krajevima, postepeni prestanak padavina i razvedravanje.

U nedelju će biti promenljivo oblačno i nestabilno, ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima praćenim grmljavinom. U ponedeljak, 3. aprila, biće pretežno oblačno, hladno i vetrovito, na severu uglavnom suvo. U ostalom delu sa kišom, na planinama sa snegom. U utorak nas očekuje pretežno oblačno, hladno, na severu suvo, a južnije od Save i Dunava mestimično sa susnežicom i snegom.

Od srede, 5. aprila, promenljivo oblačno, u većini krajeva suvo i malo toplije, dok se padavine očekuju samo još u sredu ponegde na jugu i jugoistoku Srbije.

Sunčanijem i prijatnije toplom vremenu, prema prognozi, možemo se nadati posle 10. aprila, a do tada sledi još jedan period hladnoće.

Aprilskom vremenu verovatno će se najviše obradovati poljoprivrednici jer će kiša padati čak 21 dan.

Temperature će ozbiljnije početi da rastu u drugoj polovini meseca, a danima sa više od 20 stepeni u najtoplijem delu dana možemo se nadati u trećoj dekadi aprila.

April 2023. biće najsličniji aprilu 1990.

AccuWeather: Mesečna prognoza za april

AccuWeather

DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA RHMZ SRBIJE

MAJ 2023: U većem delu Srbije topliji prosečno vlažan, a u Mačvi i Sremu topliji i malo suvlјi maj. Majske kiše.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.5ºS.

Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja zadržaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 2 mm nižim, a u Mačvi i Sremu će biti malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

JUN 2023: Prosečno topao i prosečno vlažan jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u proseku biti za oko 2 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 54 mm.

JUL 2023: Topliji i prosečno vlažan jul. Moguća pojava toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 34 mm.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар