Da li porodica koja je u žalosti farba jaja za Vaskrs? Šta kaže Crkva, a šta običaji

Kako se obeležava Uskrs u porodici koja je u žalosti i koju je zadesio smrtni slučaj? Da li se ovaj najradosniji hrišćanski praznik uopšte slavi i da li se boje jaja?

Foto: Pixabay

Najtačniji odgovor bi bio da običaji zavise od kraja do kraja, ali po pravilima Srpske pravoslavne crkve na velike praznike kao što je Vaskrs (pa čak i krsna slava) ne odstupa se od uobičajene tradicije. Svaka kuća, pa i ona u žalosti, boji prvo crveno jaje - čuvarkuću, a ostala po želji.

U nekim krajevima nije praksa da se jaja boje u vesele boje, već da se sva farbaju u lukovini. U centralnoj Srbiji, na primer, običaj je da se jaja samo obare, ne i da se boje. 

U drugim mestima se prave "crna" jaja, odnosno farbaju se u orahovini ili uz pomoć cerove kore, kako bi se dobila tamna, boja žalosti. Istorijski spisi kažu da su se ona obično nazivala "kaluđerima" i da nisu imala nikakvu dekoraciju niti sličice.

Srpska pravoslavna crkva ističe da postoji razlika između Vakrsa i drugih porodičnih proslava poput svadbi, rođendana i slično, jer se prvo smatra "nebeskim slavljem" i da naši umrli slave s nama u molitvi i duhovnoj radosti.

(MONDO)

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар